Arhiv novic

E Martë, 25. Shkurt 2014, Ljubljana

Projekt Kuhna pa to

Projekt Kuhna pa to

Želja ali nepopisna volja otrok po raziskovanju, učenju veščin in zgodovine, povezane s kulturo njihovih prednikov, v vedno večjem številu, kar pogojuje pred-izbore na skoraj vseh sodelujočih šolah ter spoštovanje vsega naučenega je bila glavna pobuda za tretje tekmovanje. Pri projektu gre za spoštovanje lastne okolice, pridelkov, ki jih ponudi narava ob določenem letnem času in na posameznem mikro področju dežele ali pa hrano ustvarijo otroci sami na vrtovih, želje po vnosu polnovredne hrane in raziskovanju načinov uporabe le te po naravnih zakonitostih naših prednikov v kombinaciji z eno najhitreje razvijajočih se ved – kulinarike.

Za okrepitev pozitivnega odnosa in zavedanja o prednostih uživanja lokalno pridelane hrane že pri osnovnošolcih, se je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje pridružilo projektu z nagovorom »Lokalno pa to!«. Ministrstvo želi z zanimivimi in poučnimi aktivnostmi, kot so ogledi lokalnih pridelovalnih ali predelovalnih obratov, praktične kulinarično naravnane delavnice in tudi prakse v omenjenih obratih za mentorje in otroke, ki se bodo priključili letošnjemu »Tekmovanju v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih in regionalnih posebnosti«, spodbuditi poseganje po lokalno pridelani hrani.

V projektu, katerega osnovo bo sestavljalo 10 regijskih tekmovanj po vsej Sloveniji, 3 polfinalna srečanja in veliki finale ter večje število nastopov skupaj s slovenskimi kulinaričnimi mojstri, letos sodeluje več kot 600 osnovnošolcev in njihovih mentorjev.

Terminski plan tekmovanj:
5. 3. 2014 Vinarstvo in turizem Belica v Medani
7. 3. 2014 Center biotehnike in turizma Novo mesto
11. 3. 2014 Gostilna Pečarič v Ljubljani
13. 3. 2014 Studio Gorenje Velenje
18. 3. 2014 Gostilna Vovko, Ratež pri Otočcu
20. 3. 2014 Gostilna Lectar v Radovljici
25. 3. 2014 Gostilna Anderlič v Mariboru
26. 3. 2014 Mesarstvo Kodila pri Murski Soboti
31. 3. 2014 Gostilna Martin v Trbovljah
2. 4. 2014 Studio Gorenje Ljubljana