Arhiv novic

E Hënë, 14. Tetor 2013, Velenje, Slovenija / Moskva, Rusija

Sodobno oblikovanje Slovenije na razstavi v Moskvi

Sodobno oblikovanje Slovenije na razstavi v Moskvi

Razstava Silent Revolutions od 11. do 17. oktobra 2013 gostuje na moskovskem tednu oblikovanja. Predstavitev v Moskvi je že sedmi dogodek v nizu mednarodnih predstavitev slovenskega oblikovanja in podjetij, ki v svojo proizvodnjo vključujejo oblikovanje kot pomemben element razvoja in konkurenčne prednosti. Pred tem je bila razstava v tujini uspešno predstavljena na London Design Festival, Dutch Design Week v Eindhovnu, v palači Triennale Design Museum v Milanu, na beograjskem tednu oblikovanja, na Helsinki Design Week na Finskem in kot samostojna predstavitev na Dunaju v Avstriji. Razstava, ki poudarja specifičnost, vitalnost in heterogenost sodobnega oblikovanja v Sloveniji, je za moskovsko edicijo razširjena in obogatena z desetimi novimi izdelki. Gorenje se tokrat predstavlja s kuhališčem IQcook, pečico HomeChef in pralnim strojem SensoCare.

Razstava ilustrira pomembne, velikokrat prelomne trenutke v zgodbi slovenskega oblikovanja, saj se ne osredotoča samo na odličnost posameznih izdelkov, temveč tudi na njihov položaj v širšem kontekstu slovenskega oblikovanja. Izpostavljeni so tako industrijski izdelki velikih podjetij z lastnimi blagovnimi znamkami kot objekti, ki nastajajo v omejenih serijah v rokah samih oblikovalcev. Gorenje se tokrat predstavlja s kuhališčem IQcook, pečico HomeChef in pralnim strojem SensoCare.

Gorenje med nosilci zgodbe slovenskega oblikovanja

Kuhališče IQcook

IQcook je vrhunsko indukcijsko kuhališče, ki z inovativno tehnologijo IQ senzorjev poenostavlja pripravo hrane. Patentirana varnostna funkcija SmartSense preprečuje prevretje in prismoditev. Kuhališče preko komuniciranja z IQ senzorji zazna povreto tekočino in samodejno izklopi delovanje. Parno kuhanje IQsteam, omogoča zdrav način priprave hrane, ki ohranja poln naravni okus in čvrstost hrane. Preverjeni in zanesljivi IQ senzorji samodejno uravnavajo delovanje kuhališča in odpravljajo potrebo po neposrednem nadzoru kuhališča. IQ senzor, nameščen na pokrovki posode, nadzira dogajanje v loncu in skupaj s senzorjem vgrajenim v kuhalni coni samodejno uravnava temperaturo in moč delovanja kuhališča. Ta izjemna inovacija je bila nagrajena tudi z mednarodno nagrado Red dot Design Award 2012 in Plus X Awards 2012.

Pečica HomeChef

Gorenjeva pečica HomeChef, ki jo odlikuje edinstveno in na moč enostavno upravljanje na dotik s pomočjo velikega, barvnega, interaktivnega TFT zaslona, ki so ga razvili Gorenjevi strokovnjaki, tudi v svetovnem merilu predstavlja najnaprednejši način upravljanja pečic doslej. Privlačno računalniško krmiljenje zagotavlja izjemne rezultate peke tako začetnikom kot profesionalnim mojstrom. To izjemno inovacijo sta opazili in nagradili tudi mednarodni strokovni žiriji mednarodnih nagrad Red dot Design Award 2011 in Plus X Awards 2011, v Sloveniji pa je bila inovativnost Gorenjevih razvojnikov in oblikovalcev Gorenje Design Studia nagrajena na Mesecu oblikovanja z nagrado Oblikovanje leta.

Pralni stroj SensoCare

Pralne stroje Gorenje SensoCare odlikuje inovativna senzorska tehnologija SenzorIQ, ki je plod lastnega razvoja in izkušenj Gorenjevih strokovnjakov, s svojimi lastnostmi pa se uvrščajo med najbolj dovršene in učinkovite aparate na trgu. Inteligentni senzorji SensorIQ samodejno optimizirajo postopek pranja ob izjemno nizki porabi električne energije. Tako se najboljši modeli pralnih strojev ponašajo z uvrstitvijo v energijski razred A-50%, kar pomeni, da porabijo za 50% manj energije kot aparati oznake A. Nikakor pa ne gre prezreti niti nove generacije sušilnih strojev Gorenje z edinstveno ionsko tehnologijo IonTech, s toplotno črpalko ter TwinAir sistemom vpihovanja zraka. Pralne stroje SensoCare lahko poleg klasične bele ali črne barve občudujemo tudi v rdeči, oranžni in inox barvi.

Utrinki z otvoritve

Postavitev razstave je rezultat sodelovanja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Ministrstva za kulturo, Ministrstva za zunanje zadeve, Veleposlaništva v Moskvi, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija in Urada Vlade RS za komuniciranje.

Razstava Silent Revolutions: sodobno oblikovanje v Sloveniji se v sklopu Moscow Design Week predstavlja med 11. in 17. oktobrom 2013 v Artplay Design Centru.