Arhiv novic

E Premte, 22. Mars 2013, Dunaj

Razstava Silent Revolutions na Dunaju

Razstava sodobnega slovenskega oblikovanja Silent Revolutions, na kateri se s svojimi inovativnimi in vrhunsko oblikovanimi izdelki (HomeCHEF, IQcook induction technology, pralni stroj SensoCare) predstavlja tudi Gorenje, je po večkratnih uspešnih mednarodnih predstavitvah sedaj na ogled tudi na Dunaju (Museum Quarter, designforumWIEN) od 21. marca do 28. aprila 2013.
Ob odprtju razstave so spregovorili veleposlanik RS v Avstriji Aleksander Geržina, podpredsednik Avstrijske gospodarske zbornice Richard Schenz, direktor ljubljanskega Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Matevž Čelik in predsednik uprave designforumWIEN Alexander Szadeczky.
»Silent Revolutions« portretira Slovenijo kot državo z izjemno oblikovalsko zgodovino, ki pa se v širšem mednarodnem merilu (še) ni vzpostavila kot pomembna in vplivna oblikovalska lokacija. Ta "tišina" je bila tudi eden izmed vzgibov, ki so vzpodbudili zasnovo razstave, ki je osnovana na širokem spektru novejših izdelkov, postavljenih v dialog s petimi ikoničnimi objekti iz zgodovine slovenskega oblikovanja. Drugi vidik, ideja "revolucije", ki ga izpostavlja naslov pa opozarja na dejstvo, da kar nekaj izbranih izdelkov s prelomnimi inovacijami postavlja nove standarde v svetovnem merilu. Mednje zagotovo sodijo tudi izbrane inovacije iz Gorenja, ki so plod lastnega razvoja, pod oblikovanje pa so se podpisali v Gorenje design studiu.

Gostovanje na Dunaju je organizirala SKICA, ki je ob tem dogodku izdala tudi posebno publikacijo z naslovom "Oblikovanje v Sloveniji. No design is an island.", ki se posveča neposrednim povezavam med slovenskim in avstrijskim prostorom.

Od premierne postavitve septembra 2011 v Londonu, na London Design Festival, je bila razstava na ogled še na Dutch Design Week v Eindhovnu na Nizozemskem, na Triennale di Milano v Italiji, v Ljubljani v okviru Slovenskega foruma inovacij, v Beogradu (BDW) ter v Mariboru (EPK) in v Helsinkih, v okviru tamkajšnjega Oblikovalskega tedna.