Arhiv novic

E Mërkurë, 7. Mars 2012

V Pomurju še vedno diši

V Pomurju še vedno diši

Prva postaja tekmovanja v kuhanju lokalnih dobrot je bila Pomurje. Na njem je sodelovalo osem skupin pomurskih osnovnošolcev, nadobudnih kuharjev.

Vsem sodelujočim je Gorenje podarilo posebne predpasnike z napisom »Ko bom velik, bom CHEF!«, prav tako pa je prispevalo posebna prenosna indukcijska kuhališča. Po avtohtonih receptih se je vsaka skupina lotila pripravljanja treh jedi: na žlico, sladice in obložene kruhke.  Na tekmovanju so se najbolje odrezali Backi iz OŠ Kuzma, ki so pripravili mlečno juho in ocvirkovo pogačo. Na drugo mesto se je uvrstila skupina Mesarove dekle, ki je pripravila tradicionalno pomursko bujto repo s prekmursko gibanico. Žirija je kot tretjo skupino izbrala Prleške Frajle iz OŠ Križevci, ki je poskrbela za odlične prleške murke in ajdove žgance. Tudi ostale skupine: Ajdovčki, Paštetke, Mojstri, Prleški gusarji in Polovjaki so bili odlični in so si prav tako zaslužil najvišje pohvale.Tekmovanje so popestrili napovedovalci ter folklorna skupina s harmonikarjem.

Slovenija je kulinarično ena najbogatejših držav, vendar je mlajša generacija vse manj seznanjena z njenimi tradicionalnimi jedmi. Zaradi uživanja nekakovostne prehrane so se odločili, da seznanijo mlajše s pripravo slovenskih jedi, ki so pripravljene iz sestavin, ki prispevajo k bolj zdravemu načinu življenja. Tekmovanje se bo zvrstilo v osmih regijah po Sloveniji, iz katerih bodo izbrali po tri zmagovalne skupine, ki se bodo pomerile v finalih v mesecu maju.