Arhiv novic

E Premte, 11. Nëntor 2011, Maribor

»Chef v kuhinji« kuharski večeri v salonu Gorenje v Limbušu

»Chef v kuhinji« kuharski večeri v salonu Gorenje v Limbušu

Chef v kuhinji, salon Gorenje v Limbušu

Kreativno in simpl za začetnike

Naslovna tema kuharskega večera, ki je 10. novembra potekal v Gorenjevem salonu v Limbušu, je nagovarjala k sodelovanju zlasti začetnike, vendar smo že po prvih gibih udeležencev kuharskega dogodka dojeli, da iz začetniške moke ne bo kruha. Toliko bolje, saj so bile jedi, oplemenitene z njihovimi izkušnjami, všečne očem in želodcu.

Kuharski dogodek v Gorenjevem salonu, ki poteka pod pokroviteljstvom Gorenja, Žita, Dveri Paxa, Rožmarina in Večerove priloge Kvadrati, je sovpadal s predvečerom svetega Martina, zato se je kuharski mojster Tomi Gregorinčič iz restavracije Rožmarin odločil, da bo prva jed martinovo obarvana. Še preden smo se lotili kuhanja, je Veronika Vrbančič iz vinske hiše Dveri Pax postregla s suhim vinom Janez svežega in razigranega okusa, ki je bilo ravno pravšnje za spodbuditev teka in veselja do kuhinjskih opravil, ki so nam jih seveda izjemno olajšali tudi sodobni aparati Gorenje.

Tagli kaj?

Prva jed je bila tagliata iz račjih prsi. "Tagli kaj?" smo zastrmeli in izvedeli, da gre za italijanski izraz za pečen zrezek, ki ga narežemo, tik preden ga postrežemo. Chef Tomi je razkril: "Račje prsi je najbolje pripraviti tako, da jih z narezljano kožico navzdol položimo v hladno ponev in pečemo počasi, da se iz mesa izcedi maščoba. Indukcijska kuhališča nam omogočajo, da natančno določimo stopnjo moči kuhanja oziroma pečenja, kar je še posebej dobrodošlo pri pripravi temperaturno občutljivih jedi." Meso je posolil na koncu pečenja, ga razrezal in položil na posteljico iz rukole, mini paradižnikov, rezin melone in nakockanega sira, ki so jo pripravile udeleženke kuharskega večera. K prvi jedi je vinska strokovnjakinja Veronika Vrbančič zaradi pikantnosti rukole in mesa, bogatega z maščobo, postregla svež, suh, mlad in aromatičen sauvignon.

Redukcija, k sreči ne električnega toka

Tagliato smo dekorirali z vnaprej pripravljeno balzamično redukcijo. Resda besedna zveza najprej prikliče v spomin čase, ko smo se srečevali z redukcijami električnega toka, vendar je balzamična varianta bolj povezana z razvajanjem kot omejevanjem. Balzamično redukcijo pripravimo tako, da zavremo balzamični kis in ga pustimo, da na blagem ognju oziroma nižji temperaturi, če imamo indukcijsko kuhališče, brbota, dokler se ne zgosti. Ohlajeno gosto tekočino nalijemo v stekleničko in uporabimo za okrasitev jedi.

Po martinu še testenine, polenta in cmoki

Raci so sledile Žitove testenine (svedri Grande) s tartufi, ki so v želodcih zaplavali skupaj z vinom Benedict red, 2009. Veronika je udeležencem kuharskega večera svetovala: "Vsako vino najprej prijazno pogledamo. Če je bistro in čisto, je to dober znak. Nato naj vino zapleše v kozarcih. Zatem ga povonjamo, da pa bi zaslišali še njegov zvok, trknemo s kozarci in nazdravimo." Po drugem hodu so spretne kuharice in kuharji v slanino ovili svinjsko ribico. Svinjske medaljone je pospremil šipon (Ilovci, 2007) in dopolnil kremno sladkast okus bele polente (Zlato polje). Po treh hodih smo se posladkali z mareličnimi cmoki Hokus.

Skrivnosti kot začimbe večera

Udeleženci kuharskega večera so pokazali veliko navdušenja nad ustvarjalnim druženjem med lonci. Zaupali so nam, da so se naučili kar nekaj skrivnosti, ki običajno niso zapisane v receptih, temveč jih lahko izveš zgolj od kuharskega mojstra. Vas zanimajo skrivnosti? Izpolnite prijavo v prilogi Kvadrati in z malo sreče boste morda tudi vi postali chef v kuhinji.

Svoje kuharske veščine so v Gorenjevem studiu 10. novembra urili izžrebani bralci Kvadratov: Petra Pucko (Šentilj), Leonida Šrimf (Maribor), Stanka Jesenek (Polskava), Amalija Založnik (Maribor), Blanka Štandeker (Maribor), Jelka Ferk (Maribor), Rezka Lipovnik (Malečnik), Beba Lovar (Maribor), Vilma Petek (Kamnica), Silva Ziner (Jarenina), Stojanka Rokavec (Fram), Majda in Miran Kokol (Pragersko), Iva Soršak (Miklavž), Pavla Letič (Maribor), Polona Pavlič (Orehova vas).