Arhiv novic

E Martë, 8. Mars 2011, Velenje

Temperaturna sonda za vselej odlično peko

Temperaturna sonda za vselej odlično peko

Izberite pečico Gorenje s programom samodejnega pečenja s sondo

Nova generacija tehnološko dovršenih kuhalnih aparatov Gorenje dobesedno kuha in peče namesto vas, predvsem pa se popolnoma prilagodi kuharju. Se sliši prelepo, da bi bilo res? Preizkusite dosežke naprednega upravljanja aparatov ter izkoristite možnosti preproste izbire vseh že nastavljenih funkcij in programov pečenja. Izbrani modeli Gorenjevih pečic ponujajo tudi program samodejnega pečenja s temperaturno sondo, ki resnično olajša in poenostavi pripravo jedi v pečici. Rezultati so vedno odlični, jed ohrani pristne okuse ter je vedno ravno prav pečena in hkrati sočna v sredini. In to ob optimalni porabi energije.

Program samodejnega pečenja s sondo

Izbrani modeli Gorenjevih pečic ponujajo tudi program samodejnega pečenja s temperaturno sondo – posebnim tipalom oziroma termometrom za preverjanje stopnje pečenosti, v prvi vrsti mesa, lahko pa se uporablja tudi pri peki nekaterih drugih jedi, peciva in celo štrukljev.

In kako se lotimo peke s sondo? Pripravimo meso za peko in ga vstavimo v pekač, nato aktiviramo temperaturno sondo in jo pod kotom potisnemo v kos mesa, ki ga želimo speči. Ker sonda meri temperaturo v sredini živila oziroma jedi, mora konica merilne paličice prodreti v sredico jedi.

Uporaba sonde je smiselna pri vseh jedeh, ki imajo minimalno debelino štiri centimetre. Nastavimo želeno oziroma priporočljivo temperaturo v notranjosti kosa oziroma jedi. Nastavitev je možna med 30 in 99 °C.

Najprimernejši kosi za peko s sondo so kosi brez kosti, priporočljive temperature v jedru mesa pa naslednje: svinjska pečenka 85 °C, goveja pečenka 80 °C, telečja pečenka 75 °C in pljučna pečenka 40 – 50 °C. Pečica samodejno deluje tako dolgo, dokler temperatura v jedru jedi ne doseže nastavljene temperature, na kar nas opozori pokazatelj na upravljalniku pečice. To je tudi znak, da je meso pečeno. 

Še tale nasvet: če je kos neenakomerne debeline, sondo zabodemo v debelejši del, če pa v pečici istočasno pečemo ali kuhamo (v pari)jedi različnih debelin in velikosti, jo zapičimo v manjši kos. Ko je manjši kos pečen ali kuhan, ga vzamemo iz pečice, sondo pa zabodemo v naslednje živilo ter nadaljujejmo s peko do nastavljene temperature pečenosti.

Pozitivni učinki peke s sondo

Uporaba sonde z izborom in nadzorom prave temperature v središču kosa mesa ali jedi med samo peko olajša pripravo jedi v pečici. Ne le, da na zelo enostaven način dosežemo ravno pravo pečenost tudi v sredini kosa, kar nas vedno malce skrbi; jed ob pripravi s temperaturno sondo zadrži tudi maksimalno hranilnost in sočnost, okus je pristnejši in bolj bogat, za pripravo pa porabimo tudi manj energije, saj pečica ves čas deluje z optimalno porabo energije.

Odslej ste lahko brez skrbi, ko pričakujete goste ali kuhate za svojo družino, vaša pečenka bo s pomočjo temperaturne sonde zagotovo vselej odlična. In vaši jedci zadovoljni!