Arhiv novic

E Mërkurë, 16. Mars 2011, Velenje/Essen

Gorenje za upravljalni modul iChef prejelo red dot

Gorenje za upravljalni modul iChef prejelo red dot

Gorenje je za inovativni upravljalni modul pečic iChef prejelo častno priznanje ugledne mednarodne oblikovalske nagrade red dot (Red Dot Design Awards). Strokovno žirijo je produkt prepričal z dobro premišljenimi rešitvami detajlov. Nagrajeni elektronski upravljalni modul z velikim barvnim zaslonom predstavlja najnaprednejše elektronsko upravljanje pečic na dotik doslej in pomeni pomemben premik v razvoju upravljanja gospodinjskih aparatov. Gre za kompleksno inovacijo, ki je prevedena v preprosto uporabo in privlačno obliko.

Gorenjev upravljalni modul iChef, ki je bil prvič predstavljen na januarskem sejmu IMM v Kölnu, omogoča uporabniku pri upravljanju pečice podobne izkušnje kot priljubljeni izdelki zabavne elektronike. Uporabnik z dotikom barvnega ekrana vstopi v glavni meni, nato pa z logičnimi zaporednimi dotiki barvnih slik in ikon izbira med različnimi programi in funkcijami peke. Pečice z upravljalnim modulom iChef bo Gorenje na izbrane trge začelo uvajati to pomlad.

Nagrajeni upravljalni modul je v celoti rezultat Gorenjevega lastnega razvoja in oblikovanja. Matevž Popič in Lidija Pritržnik iz Gorenje Design Studia, ki sta iChef oblikovala, poudarjata, da je bila ključna usmeritev pri oblikovanju modula enostavna in intuitivna uporaba pečice.

Lidija Pritržnik, kreativna direktorica: »Oblikovali smo koncept upravljanja, ki je primeren za različne tipe uporabnikov. Kompleksno tehnologijo smo uspeli prevesti v uporabniku prijazno do te mere, da jo lahko uporabljajo tako tisti z malo ali nič kuharskega znanja, kot tisti, ki se želijo približati kuharskim mojstrom.«  Matevž Popič, oblikovalec: »Upravljalni modul iChef omogoča hitrejše odločanje in izbiranje jedi. Pregled nad vsebino je jasen, receptom so dodani teksti z razlago določene funkcije, ki nadomestijo klasična navodila o uporabi produkta. Poudarek je na enostavnem spreminjanju že obstoječih in kreiranju novih, lastnih receptov. Velik nabor barvnih kombinacij modula omogoča personaliziranje videza ekrana po želji uporabnika.«

iChef uporablja za svoje delovanje zelo zmogljiv mikrokrmilnik, ki deluje kot samostojen računalnik. Skrbno domišljeno strojno opremo podpira v Gorenju razvit operacijski sistem, ki uporabnikom omogoča bolj odzivno, hitrejše in uporabniku prijazno delovanje. Andrej Kaiser, razvojni inženir in avtor programske opreme nagrajenega modula:»Ideja o direktnem upravljanju gospodinjskih aparatov na dotik na barvnem zaslonu z gibljivo sliko je bila v Gorenju prisotna že v času uvajanj prvih ekranov na dotik, a se je še nekaj let nazaj zdela iz tehničnih in stroškovnih vidikov neizvedljiva. Danes dokazujemo, da smo pri razvoju upravljanju aparatov ponovno prvi v panogi.«

Poleg častnega priznanja nagrade red dot za upravljani modul iChef je Gorenje letos prejelo še pet nagrad red dot. Neodvisna žirija je nagradila tudi vrhunsko kakovost in inovativen dizajn steklokeramičnega plinskega kuhališča iz linije Magna blagovne znamke Atag ter tri pomivalne stroje iz linije Classic blagovne znamke Asko, s katerima je Gorenje prisotno na nekaterih trgih Zahodne Evrope. Nagrado red dot pa je prejel tudi Gorenje Design Studio in zanj oblikovalec David Cugelj za oblikovanje uporabniške telekomunikacijske opreme za optični dostop CPE (naročnik Iskratel).

Nagrade red dot so bile prvič podeljene leta 1955 in sodijo med najpomembnejše mednarodne nagrade za oblikovanje. Letos se je zanje v kategoriji produktnega oblikovanja potegovalo približno 1700 podjetij iz 60 držav s skupno 4433 prijavami. Svečana podelitev nagrad bo 4. julija v Essnu v Nemčiji.

Gorenje je večkratnik prejemnik nagrade. Prvo nagrado je prejelo leta 2005 za dizajn pralnega stroja in sušilnika perila Premium Touch.