Arhiv novic

E Martë, 22. Shtator 2009, Velenje

Inovatorji iz Gorenja prejeli najvišje državno priznanje

Inovatorji iz Gorenja prejeli najvišje državno priznanje
Najbolj inovativnim med inovativnimi je Gospodarska zbornica Slovenije minuli četrtek podelila priznanja za inovacije, nastale v letu 2008. 7 zlatih, 11 srebrnih, 12 bronastih priznanj ter 12 diplom je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni kandidiralo 185 inovacij in prek 500 inovatorjev. Najvišje, zlato priznanje GZS so si prislužili tudi inovatorji iz Gorenja, in sicer za novo generacijo kuhalnih aparatov širine 600 mm.

Zlato priznanje GZS za novo generacijo kuhalnih aparatov Gorenje

Projekt razvoja nove generacije kuhalnih aparatov je trajal dobri dve leti, prenovljena je bila tudi vsa proizvodna tehnologija, skupno pa so osvojili kar 100 novih tehnoloških orodij. Nova generacija kuhalnih aparatov Gorenje z novimi originalnimi rešitvami in patenti predstavlja tehnološko in funkcionalno najnaprednejše in najkonkurenčnejše varčno učinkovite izdelke na trgu, ki so zaradi ekskluzivnega dizajna tudi modelno zaščiteni.

»V Gorenju so razvili novo celovito oblikovno in tehnično prenovljeno generacijo kuhalnih aparatov, katere konstrukcijske tehnične rešitve v prvi vrsti omogočajo velike prihranke energije. Posebna oblika pečice v obliki starih krušnih peči in variabilni infra grelci, ki sledijo poševnini, pa omogočajo enakomernejšo porazdelitev temperaturnega polja med peko Dinamični sistem hlajenja pečice in vrat omogoča nadzorovan izhod toplote iz pečice in s tem optimalno porabo energije,« je med drugim v obrazložitvi zapisala osemčlanska ocenjevalna komisija pod vodstvom dr. Boruta Likarja.

"Vsi inovativni koncepti ter originalne konstrukcijske in funkcijske rešitve nove generacije kuhalnih aparatov so edinstvene v panogi. Posebej bi izpostavil tudi dejstvo, da so vse plod razvojnih in oblikovalskih timov Gorenja, zato smo jih tudi patentno zaščitili. To je bil eden najobsežnejših projektov zadnjih let, saj je zajel hkrati kar 70 odstotkov programa kuhalnih aparatov, glede na razvojno in inovativno naravnanost podjetja, pa bomo v Gorenju tudi v prihodnje spodbujali inovativnost naših strokovnjakov,«  je ob prejemu zlatega priznanja dejal Boštjan Pečnik, izvršni direktor za področje razvoja v Gorenju, ki je še dodal, da pričakujejo, da bo nova generacija kuhalnih aparatov na trgu nadomestila prejšnjo v roku enega leta.

»Razmišljati inovativno v zreli panogi, kot je bela tehnika, je za razvojne inženirje vsekakor  izziv. Zlato priznanje GZS za Najboljšo inovacijo 2008 je potrditev, da v Gorenju gremo v pravo smer in da znamo razvijati inovativne izdelke. Z novo obliko notranjosti in inovativnim konceptom elektronskega upravljanja na dotik smo dosegli odlične učinke pečenja ter zagotovili celoten niz aparatov v A energijskem razredu, kar je ob dejstvu, da imamo eno večjih pečic na trgu, odličen dosežek. Pri optimizaciji pečniškega prostora smo sodelovali s Fakulteto za strojništvo v Ljubljani - Laboratorij za dinamiko fluidov in termodinamiko, kjer so bile izvedene virtualne simulacije temperaturega polja in dinamičnih razmer v samem pečniškem prostoru,« je ob prejemu priznanja dejal Mitja Rudolf, vodja razvoja kuhalnih aparatov v Gorenju in vodja razvojne ekipe. Sodelovanje s fakultetami in inštituti je pri razvojno-raziskovalnih projektih v Gorenju ustaljena praksa in glede na pozitivne učinke doslej se bo zagotovo nadaljevalo tudi v prihodnje.  

Med patenti nove generacije kuhalnih aparatov Gorenje so najodmevnejši inovativen elektronski programski modul DirecTOUCH, ki predstavlja revolucionarno novost na področju upravljanja na dotik, naklon stropne površine pečice, ki z obliko, s katero posnema tradicionalno krušno peč, dosega tudi izjemne rezultate pečenja. Na to izjemno lastnost pečice se navezuje patentirana izvirna rešitev zgornjega grelca, ki je postavljen v dva višinska nivoja, tako da sledita poševnini. Naslednji patent je vezan na temperaturne vplive delovanja pečice na okolico – patentiran hladilni sistem pečice namreč omogoča, da se med pohištvom in pečico namesto toplega giblje hladen zrak. S hlajenjem je povezana tudi patentna prijava sistema za hlajenje vrat. Patentirana je še uporaba senzorsko krmiljenih elektronskih ur, zaščiten pa je tudi nov videz aparatov, ki so na voljo v dveh oblikovnih linijah – minimalistični Pure in dinamični Allure.

Priznanje za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Število in kakovost prijavljenih in nagrajenih inovacij so jasen pokazatelj, da ima Slovenija velik potencial za dvig konkurenčnosti gospodarstva, kar je v sedanjih zaostrenih gospodarskih razmerah toliko pomembneje. V okviru Dneva inovativnosti je organizirala konferenco o uvajanju inovativne kulture v podjetja.