Arhiv novic

E Premte, 4. Shtator 2009

Sejem IFA 2009 odprl svoja vrata

Sejem IFA 2009 odprl svoja vrata
Mednarodni sejem IFA, ki velja za poslovni dogodek leta v panogi zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov, je odprl svoja vrata. Tudi letos na njem gostujejo vsi vodilni proizvajalci gospodinjskih aparatov, med njimi tudi Gorenje, ki po uspešni lanski predstavitvi v Berlinu spet premierno predstavlja kar tri nove kolekcije.  

Svetovna premiera Gorenjeve kolekcije s podpisom Karima Rashida

Največ pozornosti bo, poleg hladilnikov iz nove Gorenje Retro kolekcije in linije Gorenje Simplicity, zagotovo poželo sodelovanje Gorenja s svetovno ikono oblikovanja Karimom Rashidom, katerega rezultat je nova kolekcija z zvezdniškim podpisom Karima Rashida, od katere si v Gorenju veliko obetajo. Razstavni prostor Gorenja, ki letos razstavlja na 500 m2 površin, v hali 1.1

V Gorenju po sodelovanju s slovitim italijanskim oblikovalskim studiem Pininfarino in prodornim francoskim oblikovalcem Ora-Ïtom tokrat stavijo na talent in drznost Karima Rashida, neizpodbitnega kralja barve, človeka, ki je rožnato barvo naredil popolnoma moško. Karim Rashid, svetovna zvezda industrijskega oblikovanja je z Gorenjem oblikoval kolekcijo aparatov "Gorenje designed by Karim Rashid". Tako, je, kot sam pravi, uresničil svojo dolgoletno željo po oblikovanju preprostih, vsakodnevnih predmetov, kot so gospodinjski aparati: “Imenitno je združiti svojo domišljijo z napredno tehnologijo ter ustvariti vrhunsko kolekcijo aparatov, ki predstavljala nepozabno izkušnjo za vse čute.”

“Že leta sem si želel oblikovati gospodinjske aparate. Lahko bi rekel, da je šlo za izvrstno vajo ponovnega razmisleka in oblikovanja drugačnega pogleda na nekaj vsakdanjega, banalnega. Vse prepogosto pristajamo na obrabljene arhetipe. Bistvo dizajna je oblikovanje sodobnosti – je kritičnega pomena za naša okolja, za naša vsakodnevna doživetja, naše proizvode – vse, kar nas obdaja,” pravi Karim Rashid, ki je doslej oblikoval že najrazličnejše predmete, od sesalnikov, preko pohištva, otroških igrač in kovčkov, do televizijskih sprejemnikov, stekleničk za parfume in razsvetljave. Kot notranji oblikovalec se je podpisal pod podobo mnogih znanih klubov in hotelov, sedaj pa tudi pod novo kolekcijo Gorenjevih gospodinjskih aparatov – ki jih, mimogrede, tudi sam uporablja.

“V preteklih letih se je Gorenje izkazalo kot podjetje z globokim zanimanjem za sodoben dizajn. Z občudovanjem sem spremljal njihove uspešne kolekcije. In ko so me povabili, da bi oblikoval njihovo novo kolekcijo aparatov, ni bilo potrebnih mnogo besed, da je projekt stekel. Blagovno znamko sem poznal tudi, ker imam v Beogradu stanovanje, ki je opremljeno z Gorenjevimi aparati."

Tudi v Gorenju so nad sodelovanjem s Karimom navdušeni. Očarali sta jih tako njegova karizma kot drzna uporaba barv v njegovih izdelkih. Nova kolekcija vzbuja občutek barvite elegance, v ozadju katere je napredna tehnologija svetlečih diod (LED) – tehnologija, ki na področju razsvetljave velja za inovativno rešitev prihodnosti. »Gorenje je prvo v panogi gospodinjskih aparatov, ki je ponudilo rešitev, s katero lahko uporabnik sam spreminja barvo zunanjosti pečice ali hladilnika. S pomočjo vertikalnega LED svetlobnega traku, ki omogoča različne barvne izvedbe, prilagaja videz aparatov svojemu trenutnemu počutju in navsezadnje svojemu življenjskemu slogu,« je ob premierni predstavitvi v Berlinu dejal Sandi Uranc, direktor marketinga v Gorenju.

Združitev nespornega talenta svetovne oblikovalske ikone Karima Rashida z Gorenjevo visoko kakovostjo izvedbe vsakega detajla ter uporabo trpežnih materialov je botrovala kolekciji, ki se bo gotovo vtisnila v spomin. Aparati so premierno predstavljeni na letošnjem sejmu IFA v Berlinu, na tržiščih pa bodo na voljo predvidoma decembra letos ter v začetku naslednjega leta. Nova inovativna kolekcija sicer nagovarja zahtevnejše kupce, ki cenijo vrhunski dizajn in sledi brezčasne lepote.

Karim Rashid je industrijski oblikovalec, dobitnik mnogih nagrad, ki je sodeloval že v več sto projektih po vsem svetu. Izjemno produktiven oblikovalec in neizpodbiten kralj barv sodi med najsvetlejše zvezde v svetu industrijskega dizajna, prihaja pa iz New Yorka, kjer svoje znanje in talent uporablja na številnih področjih, kot so pohištvo, arhitektura, razsvetljava, jedilni pribor, itd. – odslej pa tudi gospodinjski aparati. Sodeloval je z nekaterimi največjimi svetovnimi blagovnimi znamkami, kot Kenzo, Alessi, Prada, Artemide, Audi, Cappellini, Carolina Herrera, Edra, Egizia, Estee Lauder, Foscarini, Giorgio Armani, Magis, Sony, Swarovski, Toyota, Veuve Clicquot, Zanotta … Karim Rashid se lahko pohvali z več kot 3000 dizajni v proizvodnji in več kot 300 nagradami  – med njimi tudi Sleep05 za prenovo hotela Semiramis v Atenah. Karim je tudi večkratni dobitnik nagrad Red Dot Award, Chicago Athenaeum Good Design Award, I.D. Magazine Annual Design Review, ter IDSA Industrial Design Excellence Award. Je prejemnik častnih doktoratov na fakultetah Ontario College of Art & Design ter Corcoran College of Art & Design. Leta 2007 je bila na inštitutu Instituto Tomie Ohtake v Sao Paolu, v Braziliji, postavljena doslej največja retrospektiva Karimovega dela. Karim pogosto gostuje kot predavatelj na univerzah in konferencah po vsem svetu in tako širi svoje prepričanje o pomenu dizajna v vsakodnevnem življenju. www.karimrashid.com

Sejem IFA 2009 je znanilec globalnih trendov v panogi zabavne elektronike ter aparatov za dom, tržišče inovacij ter stičišče za vodilne kadre z vsega sveta. Od 4. do 9. septembra se bo na skupno 121.000 kvadratnih metrih razstavnih površin, v okviru največjega sejma zabavne elektronike in električnih aparatov za dom na svetu predstavilo 1.164 razstavljavcev. V letu, ki je v znamenju recesije, je IFA dokazala, da gre za prvovrsten dogodek in sejem s prav posebnim pomenom v svetovnem merilu. Redna udeležba vodilnih podjetij s področja zabavne elektronike ter naraščajoče število prisotnih proizvajalcev gospodinjskih aparatov so odraz uspeha in stabilnosti sejma IFA. S svojih edinstvenim konceptom je sejem IFA idealna priložnost za sklepanje dolgoročnih dogovorov med predstavniki industrije in trgovine. www.ifa-berlin.com