Arhiv novic

E Enjte, 16. Korrik 2009

Varčevanje se začne v vašem hladilniku

Varčevanje se začne v vašem hladilniku

Povprečna družina zavrže tudi do 140 kg hrane na leto, največ sadja in zelenjave ter mlečnih in delikatesnih izdelkov.

Narava nas s klimatskimi spremembami vedno bolj opozarja na pomembnost ohranjanja našega okolja in varčevanja z energijo. Ekološka osveščenost je postala trend, ločevanje odpadkov, ugašanje luči in varčevanje z vodo so dejanja, ki se počasi sidrajo v našo zavest. Žal smo manj osveščeni pri varčevanju z živili. Velikokrat kupimo preveč živil, ki jih nato tudi neustrezno in nepregledno shranimo v hladilnik ter posledično zavržemo. Poleg našega ravnanja lahko k prihranku energije pripomore tudi premišljena izbira kuhinjskih aparatov. Modeli nove generacije hladilnikov Gorenje namreč  sodijo v razred A+ in zagotavljajo do 25 odstotkov manjšo porabo, hkrati pa poskrbijo tudi, da živila v hladilniku ob pravilni razporeditvi ostanejo dlje časa sveža. 

Mednarodne raziskave kažejo, da povprečna družina letno zavrže velike količine hrane, kar do 140 kilogramov, v vrednosti tudi za več kot 600 evrov. Največkrat so zaradi preveč kupljene hrane in neustreznega ter nepreglednega shranjevanja zavrženi zelenjava, sadje ter mlečni in delikatesni izdelki. Poletje je čas, ko je hrana zaradi višjih temperatur še bolj izpostavljena in moramo biti pri shranjevanju živil še posebej skrbni.

Poleg ljudi, ki neodgovorno ravnamo s hrano, so velik ekološki problem hladilniki sami. Na električni tok so namreč priključeni 24 ur na dan, 365 dni v letu in porabijo več kot četrtino celotne električne energije v gospodinjstvu. Hladilniki stari več kot 15 let ali več pa potrošijo tudi do trikrat več energije v primerjavi z novimi. V kolikor je vanje naloženo preveč, je potrošnja še večja, živila v njih pa se prej pokvarijo.

Popolna izkoriščenost shranjevalnega prostora v hladilniku

Nove generacije hladilnikov Gorenje s svojo razgibano notranjostjo in inovativnimi praktičnimi rešitvami omogočajo popolno izkoriščenost shranjevalnega prostora, živila pa zahvaljujoč številnim novim funkcijam in odlični izolaciji dolgo ohranijo kakovost, barvo in aromo. Senzorsko uravnavana temperatura v izvlečnem predalu Zero’n’Fresh zagotavlja idealno okolje za shranjevanje svežih živil in podaljšuje njihovo obstojnost tudi do trikrat dlje. Poseben sistem kroženja zraka MultiFlow ohranja stalno temperaturo okrog 0 °C. Zelenjava, sadje in mesni izdelki ohranjajo vitamine, aromo in svežino, s pomočjo posebnih vodil pa je predal mogoče izvleči tako, da zagotavlja popoln pregled nad vsebino. Vlažnost v predalu za zelenjavo je mogoče enostavno uravnavati s posebnim drsnikom na sprednji strani predala.

Upravljanje z Gorenjevimi hladilniki nove generacije je sila preprosto. Sodobno elektronsko upravljanje preko LED zaslona zagotavlja stalen nadzor nad temperaturo in s tem obvladovanje porabe električne energije. Posebna signalna lučka ob sočasnem zvočnem signalu nas tudi opozori na neželene spremembe oziroma zvišanje temperature v aparatu.

Za varčno delovanje hladilnika lahko veliko postorimo tudi sami. Izberimo ustrezno velikost aparata glede na naše potrebe, prazni hladilniki so namreč največji porabniki električne energije. Zelo pomembno je tudi, da hladilnika ne postavimo na mesto, ki je na udaru sonca, in v bližino štedilnika. Poskrbimo, da so vrata hladilnika dobro zaprta in preverimo, ali tesnilo resnično tesni.