Arhiv novic

E Premte, 30. Janar 2009, Ljubljana

Akcija »Prihrani do 30 % energije s pranjem pri 30 °C« prejela Zahvalo Sončna osebnost leta 2008

Kampanja »Energija si, bodi učinkovit« in akcija »Prihrani do 30 % energije s pranjem pri 30 °C« v katerih Gorenje sodeluje kot član mreže Sinergija, sta se uvrstili med 35 nominirancev za izbor sončne osebnosti oz. skupine leta 2008, za katere glasujejo bralci spletnega portala Sončeve pozitivke in Svet je lep ter revij Karma plus in Viva. Na podelitvi 28. januarja sta prejeli Zahvalo Sončna osebnost leta 2008 za delovanje na področju osebne in duhovne rasti, zdravega načina življenja, ekologije, sociale in zavzemanja za boljši svet v letu 2008.

Akcija s pranjem na 30 °C prihranimo do 30 % energije je konec oktobra 2008 s pomočjo sobnih koles prikazovala pridobivanje električne energije, s čimer je želela porabnikom ilustrirati kolikšen je vložek energije za pranje pri 30 °C. Gorenjevi pralni stroji pa pri tem kot energijsko učinkoviti izdelki ponujajo še vrsto dodatnih prihrankov.

Naziv sončne osebnosti leta 2008 je dobila Polona Samec za ozaveščevalni blog in vodenje zavetišča za živali Horjul, sončna knjiga pa je postala knjiga Alternativna medicina v športu avtorja Marjana Ogorevca. Organizator projekta Sončne osebnosti leta je Društvo za ozaveščanje in osebnostno rast Sonce, sončne osebnosti pa izbirajo že od leta 2003, ko so prvič izbrali pozitivno osebnost leta, ki je najbolj vplivala na promocijo in širjenje pozitivnih vrednot, dobrih dejan, osebne rasti, zdravega načina življenja in ekologije.

Kratek 17-minutni program še dodatno prispeva k varčevanju

Poraba električne energije v gospodinjstvih je zaradi naraščajoče uporabe različnih gospodinjskih aparatov vse večja. Uporaba pralnega, sušilnega in pomivalnega stroja predstavlja skoraj 20 odstotkov vse porabljene energije v gospodinjstvu, vendar lahko že z majhnimi koraki sprememb v vsakodnevnem življenju zmanjšate porabo električne energije in prihranite ob koncu meseca. Pri pranju, kjer se kar 90 odstotkov porabljene električne energije porabi za segrevanje vode na želeno temperaturo, porabite znatno manj energije, če samo znižate temperaturo pranja. Namesto 40-stopinjskega programa pranja izberite raje 30 °C in tako prihranite 30 odstotkov električne energije. Vaše manj umazano perilo bo tako osveženo in ohranjeno dlje časa. Najnovejši modeli pralnih strojev Gorenje ponujajo možnost skrajšanja 30-stopinjskega programa na 17 minut, s čimer še dodatno prispevate k varčevanju.

V sodobnem gospodinjstvu je pralni stroj skoraj nepogrešljiv, še posebej v družinah z otroki in v športnih družinah se pralni stroj vrti tako rekoč vsak dan. Zato je še kako pomembno, da je varčen z vodo in energijo. Pred nakupom pralnega stroja vsekakor preverite, kaj sporoča energijska nalepka, hkrati pa bodite pozorni tudi na njegovo zmogljivost. Pralni stroj s 7-kilogramsko polnitvijo opere največ naenkrat in spada med energijsko najvarčnejše aparate razreda A.

Pralni stroji nove generacije v primerjavi z aparati izpred desetih let porabijo kar za 16 odstotkov manj električne energije in za 37 odstotkov manj vode. Najvarčnejši program porabi le 39 l vode na pranje. Najmodernejši pralni stroji so opremljeni s senzorjem, ki zaznava količino perila ter glede na zaznano težo predlaga ustrezno količino detergenta za izbrani program in samodejno nastavi optimalno količino vode. K varčevanju dodatno prispevajo nastavitve krajših programov in izbira nižje temperature za manj umazano ali manjšo količino perila ter možnost zakasnitve vklopa ter pranje med nižjo tarifo električne energije.
  
Gorenjeve pralne stroje odlikuje tudi poseben ekološko varčevalni sistem, ki preprečuje izgubo pralnega sredstva med dovajanjem vode. Z njegovo pomočjo dosežemo tudi do 20 odstotkov manjšo porabo detergenta, in tako učinkoviteje varujemo okolje.

Ob nakupu bodite pozorni na to, kaj nam sporoča energijska nalepka?

Domala vsi aparati Gorenje spadajo v najvišje energijske razrede A ali A+, kar je razvidno iz energijske nalepke, s katero je opremljen vsak aparat. Sicer pa so Gorenjevi varčni aparati v trgovinah odslej označeni tudi z ECO CARE zeleno nalepko, ki kupce še dodatno opozarja na nakup varčnejših aparatov, izdelanih po visokih ekostandardih, kar pomeni, da za svoje delovanje porabijo manj energije.

Gorenjevi pralni stroji omogočajo izbiro posebnih programov in funkcij, ki so prilagojeni negi perila iz različnih vrst tkanin.

Mix program

Različne tkanine sorodnih barv, ki ste jih doslej ločevali, lahko pri 30 °C s programom Mix učinkovito in brez skrbi operete skupaj.

Jogging program

Program hitrega pranja pri temperaturi 40 °C, namenjen manjši količini športnega perila. Odlična izbira za osvežitev oblačil po lažjih športnih aktivnostih.

Enostavno likanje

Večja količina vode in nežnejše ožemanje poskrbita, da je perilo med procesom pranja lepše razporejeno in manj zgubano. Za lažje likanje.

Ročno pranje

Občutljiva oblačila, ki zahtevajo ročno pranje, lahko operete s posebnim 30 °C programom. Za ohranjanje obstojnosti in kakovosti vaših oblačil.

Hitro pranje

S funkcijo hitrega pranja skajšate čas pranja perila. Uporabite jo za pranje manj umazanega perila in prihranite čas in vodo.

Učinkovito omočenje s sistemom 4D

4D sistem intenzivnega omočenja perila dovaja vodo s pralnim sredstvom z dna, vrha in dveh strani kadi. Intenzivnejše omočenje za odličen pralni učinek ob manjši porabi energije in vode.