Arhiv novic

E Enjte, 20. Nëntor 2008, Split/Velenje

Na dobrodelni dražbi prodan že četrti rožnati hladilnik z dragoceno pentljo

Na dobrodelni dražbi prodan že četrti rožnati hladilnik z dragoceno pentljo

Gorenje in Zlatarna Celje v sodelovanju s hrvaškim združenjem Europa Donna že v drugo sodelujeta pri zbiranju sredstev za boj proti raku dojk na Hrvaškem. V sredo, 19. novembra, je bilo na dobrodelni dražbi v Splitu, na kateri so dražili rožnati hladilnik Gorenje z zlatim nakitom Zlatarne Celje in dve srebrni pentlji,  zbranih kar 16.800 evrov, ki gredo v celoti v sklad za opremo onkološkega oddelka KBC Split.

Na dražbi v Splitu zbranih 16.800 evrov za KBC Split

Rožnati hladilnik Gorenje, okrašen z dragoceno pentljo, ki jo je prispevala Zlatarna Celje, je kupilo podjetje Brodomerkur, v dražbi dveh srebrnih pentelj pa sta bila najboljša ponudnika farmacevtsko podjetje ROCHE in Združenja poslovnih žensk Split. Dražbo je v prijetnem okolju hotela Atrium v Splitu vodila popularna hrvaška voditeljica Karmela Vukov – Colić, v glasbenem programu pa so sodelovale glasbena diva Meri Cetinić, igralka in pevka Ksenija Prohaska ter ženska klapa Neverin.

Po prvi dobrodelni dražbi na Hrvaškem letos pomladi v Zagrebu, kjer so se zbirala sredstva za Splošno bolnišnico Varaždin, je akcija tokrat usmerjena v Dalmacijo, sredstva pa gredo v sklad za posodabljanje opreme onkološkega oddelka KBC Split za zdravljenje raka dojke.

»Akcijo rožnatega hladilnika smo začeli lani v Sloveniji, sledil je Zagreb in London. V Gorenju se zavedamo, da je poleg ustvarjanja vrednosti za delničarje pomembno tudi družbeno odgovorno delovanje in skrb za sočloveka. Veseli smo, da so danes z nami prisotni gostje pokazali, da to mnenje delijo z nami,« je izjavil Jan Štern, direktor podjetja Gorenje Zagreb, d.o.o.

Gorenje je v okviru podobnih projektov, v katerih je bilo izdelanih 5 vrhunskih hladilnikov made with CRYSTALLIZED™ - Swarovski elements, sledili pa so jim rožnati hladilniki, okrašeni z ekskluzivnim nakitom Zlatarne Celje, do sedaj pomagalo zbrati že preko 200 tisoč evrov v dobrodelne namene. Sredstva so v dogovoru z regionalnimi organizacijami in društvi vedno namensko usmerjena za konkretne projekte in potrebe v sredini, kjer projekt poteka.

»Sredstva, zbrana na dražbi v Splitu, so velik prispevek v boju proti raku dojke, ki je v zgodnji fazi odkrivanja bolezni 90-odstotno ozdravljiv in ravno njegovo zgodnje odkrivanje je ključno v našem boju proti tej zahrbtni bolezni. Za to boleznijo namreč tudi na Hrvaškem zboleva  vedno več žensk. Zahvaljujem se Gorenju in Zlatarni Celje za pobudo in podporo v celotni akciji ter vsem, ki so darovali sredstva na današnji dražbi,« je povedala Smiljana Rađa, predsednica združenja Europa Donna Split in predsednica Društva žensk obolelih za rakom dojke.

Prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, vodja onkološkega oddelka bolnišnice KBC Split, je ob prejemu donacije povedal, da je onkološki oddelek bolnišnice KBC Split tudi zahvaljujoč takšnim pobudam vse bolje opremljen, boljša opremljenost pa pomeni tudi veliko večje možnosti za zgodnejše odkrivanje raka, kar pripomore tudi k večji stopnji ozdravljivosti te bolezni. V govoru pa je opozoril tudi na problematiko pomanjkanja zdravnikov na tem območju: »To je problematika, ki bi nas morala prav tako skrbeti. Menim, da bi morali več energije vložiti tudi v promocijo samega poklica med mladimi, to pa bo zagotovo lažje, če bodo razmere v zdravstvu in sama opremljenost na višji ravni.«

Doslej so bili proizvedeni štirje rožnati hladilniki, za katere je zlati nakit prispevala Zlatarna Celje, ki je partner v celotni akciji. Svoje dosedanje sodelovanje z združenjem Europa Donna nameravata podjetni nadaljevati tudi v drugih evropskih državah, v katerih ima Europa Donna svoje podružnice. Prepričani so, da bodo z dražbo rožnatih hladilnikov spodbudili številne plemenite posameznike in podjetja, ki so se pripravljeni odreči dela svojega kapitala za dober namen. To je bila temeljna vodilna misel pri snovanju projekta, za katerega je prišla pobuda iz vrst Združenja Europa Donna.