Arhiv novic

E Mërkurë, 1. Tetor 2008, Ljubljana

Blagovna znamka Gorenje prejela naziv »Trusted brand«

Blagovna znamka Gorenje prejela naziv »Trusted brand«

V torek zvečer, 30. septembra 2008, je Gorenje na svečani podelitvi v Ljubljani, že drugo leto zapored z vodilno prepoznavnostjo med vsemi blagovnimi znamkami v Sloveniji, prejelo nagrado »Trusted brand 2008«. Nagrada, ki jo je prevzel Aleksander Uranc, direktor marketinga v Gorenju, potrjuje, da je blagovna znamka Gorenje prepoznavna in ugledna ter da uporabniki izkazujejo visoko zaupanje v njene izdelke.

Nagrado podeljuje revija Reader's digest in sicer na osnovi raziskave, v katero so vključili kar 7.000 anketirancev iz vse Slovenije. Po izboru bralcev revije, ki je letos že osmič zapored izvedla eno izmed najširših javnomnenjskih raziskav o odnosu potrošnikov do izdelkov in storitev široke potrošnje imenovano »Trusted brand« kar v 18-ih državah Evrope, je Gorenje najbolj zaupanja vredna blagovna znamka med gospodinjskimi aparati v Sloveniji. Slovenska različica revije se je letos raziskavi, ob podpori inštituta za raziskave medijev Mediana, pridružila že drugič. Pri tem je bilo ugotovljeno, da je kar 75,6 odstotkov od 951 anketirancev v Sloveniji na področju gospodinjskih aparatov izbralo blagovno znamko Gorenje, ki je dobila največ glasov tudi med vsemi blagovnimi znamkami v Sloveniji nasploh, kar ponovno potrjuje, da je blagovna znamka Gorenje vodilna nacionalna blagovna znamka.

Gorenje ostaja najvrednejša blagovna znamka

Poleg zadovoljnih uporabnikov blagovne znamke Gorenje, pa visok ugled znamke potrjujejo tudi strokovne raziskave. 17. septembra 2008, je najnovejše izsledke raziskave predstavil tudi ugledni avstrijski zasebni inštitut European Brand Institute z Dunaja, ki je izpostavil, da so uspešne tiste blagovne znamke, ki se prilagajajo regionalnim kulturam, pričakovanjem in potrebam ter da močne blagovne znamke pomembno prispevajo h krepitvi identitete, večanju zaposlenosti in nacionalni gospodarski rasti. Na evropskem polju blagovnih znamk sicer obstaja pomembna ločnica med vzhodnimi in zahodnimi državami, kjer prostor obvladujejo internacionalne korporacijske znamke. Kot zgled vsem članicam Evropske unije postavljajo tri izjemne nacionalne blagovne znamke OTP Bank na Madžarskem, telekomunikacijsko znamko Beeline v Rusiji in v Sloveniji gospodinjske aparate znamke Gorenje, ki je utrdila vodilni položaj na vzhodno evropskih trgih in svojo vrednost povečala na 445 milijonov evrov, kar je kar 63 milijonov evrov oziroma 16,5 odstotka več kot pred letom dni.