Arhiv novic

E Mërkurë, 15. Tetor 2008, Velenje

Bodimo učinkoviti z energijo

Bodimo učinkoviti z energijo

Jutri, 16. oktobra 2008, se bo v Ljubljani na Prešernovem trgu, od 10. pa do 17. ure, odvijala prireditev Prihranimo do 30 % energije s pranjem pri 30 ºC. Ista prireditev se bo odvijala tudi v petek, 17. oktobra 2008, v Mariboru v Europarku, na prireditvenem prostoru pred trgovino Hervis, prav tako od 10. do 17. ure. Pridite in se seznanite z možnostmi prihrankov v gospodinjstvih tudi vi.

Akcija poteka v sodelovanju Ariela in Gorenja, s podporo Instituta Jožefa Stefana, Centra za energetsko učinkovitost. Pobudnik dogodkov je Ariel, ki je razvil pralni prašek z učinkovito formulo pranja pri 30 °C in s tem omogočil prihranek do 30 odstotkov električne energije, podprli pa smo ga tudi v Gorenju, saj sodimo med vodilne svetovne proizvajalce energetsko učinkovitih pralnih strojev. Prizadevanja Alriela in Gorenja je podprl tudi Institut Jožef Stefan, Center za energetsko učinkovitost, ki je potrdil izračune energetske učinkovitosti in možne prihranke.

Na dogodku bomo s pomočjo sobnih koles prikazali pridobivanje električne energije, s čimer želimo porabnikom ilustrirati, koliko energije je treba vložiti npr. za pranje pri 30 ºC. Simbolično pridobljeno energijo bomo v denarnem znesku podelili dvema osnovnima šolama v Ljubljani in Mariboru, ki bosta denar porabili za energetske izboljšave. V poganjanju koles in pridobivanju energije bodo sodelovali člani kolesarskih klubov iz vse Slovenije, tudi ekstremni kolesar Jure Robič, pedala pa bodo lahko pognali tudi mimoidoči.

Dogodek poteka v okviru kampanje »Energija si, bodi učinkovit« in aktivnosti Mreže družbene koristnosti Sinergija.