Arhiv novic

E Premte, 23. Maj 2008, Ljubljana

S Skandinavci o arhitekturi, ki prodaja

Včeraj se je v organizaciji Zavoda Big v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču zgodila prva arhitekturna konferenca. Rdeča nit dogodka z naslovom Prodajati arhitekturo, ki prodaja, je bila nordijska arhitektura in njen pristop k arhitekturi komercialnih objektov. Šest arhitektov s severa Evrope je predstavilo svoj unikatni pogled na optimalno razmerje med komercialno arhitekturo in kakovostjo.
 

Naglas so razmišljali o tem, kako ustvariti arhitekturo, ki je narejena po meri uporabnika, a se hkrati nikakor ne dotika povprečja.

Ilka Terho (Valvomo Architects) je predstavil pred kratkim zaključen projekt, notranjo prenovo odvetniške pisarne Krogerus Attorneys Ltd v Helsinkih, kjer so se zelo oddaljili od tipične podobe odvetniške pisarne.

Mahagonij se je umaknil čistim belim površinam, ki z edinstvenim oblikovanjem in agresivno direktno razporeditvijo naredijo vtis na vsako stranko. Ko že govorimo o vtisu, je verjetno smiselno omeniti stanovanjski kompleks, o njem je govoril Andrew Griffin, ki so si ga JDS arhitekti zamislili v Orestadu na Danskem. Balkoni v obliki neskladnih trikotnikov štrlijo iz gladke površine - Griffin je med predstavitvijo omenil posrečeno asociacijo na premec Titanika.

Poleg omenjenih so na konferenci kot predavatelji sodelovali tudi Boštjan Vuga, Teemu Kurkela (Finska), Andreas Lyckefors (Švedska), Adnan Harambasic (Norveška) in Dorte Mandrup-Poulsen (Danska).

Med podjetji, ki so podprla konferenco, je bilo tudi Gorenje.

Množica slovenskih arhitektov in arhitekturnih navdušencev, ki se je konference udeležila, pa je dokaz, da je Slovenija pripravljena na nove arhitekturne dosežke. S svojim prispevkom k presežku v oblikovanju jih z inovativnim dizajnom spremlja tudi Gorenje.

SmarTable iz Gorenja je zagotovo izdelek, ki s svojim izgledom ter inovativnimi tehnološkimi rešitvami predstavlja nove dimenzije prilagodljivosti in je pravi magnet za individualiste. 

Očarala je tudi obiskovalce razstave Observeur 08 (www.apci.asso.fr/)  v pariškem Cité des Sciences, kjer je bila  je bila na ogled med 211 najbolj kreativnimi in inovativnimi izdelki industrijskega oblikovanja, ki jih je izbrala mednarodna strokovna komisija. Razstavo si je ogledalo več kot 200 tisoč obiskovalcev, ki so ocenjevali razstavljene izdelke in med njimi izbrali tiste, ki so jih najbolj očarali. Visoko na drugo mesto so uvrstili prestižen izdelek iz Gorenja SmarTable, edinstveno mizo z daljinsko upravljanim vgrajenim hladilnikom, ki velja za svetovno inovacijo. SmarTable ni le revolucionaren oblikovalski koncept, ampak ambiciozen poseg v razumevanje kulture bivanja.