Arhiv novic

E Enjte, 8. Maj 2008, Pariz

Futuristična kuhinja prejela nominacijo za inovacijo leta

Futuristična kuhinja prejela nominacijo za inovacijo leta

Gorenje je te dni na francoski trg lansiralo trendovsko kolekcijo gospodinjskih aparatov Gorenje Ora-Ïto. Kolekcijo so francoski javnosti predstavili 30. aprila na otvoritvi sejma Foire de Paris, ki poteka letos od 30. aprila do 12. maja 2008, s postavitvijo futuristične kuhinje v katero so vgrajeni gospodinjski aparati Gorenje Ora-Ïto. Otvoritve se je udeležil tudi njen oblikovalec Francoz Ora-Ïto, svetovno znani oblikovalec mlajše generacije. Futuristična kuhinja je kot poseben dosežek prejela nominacijo za inovacijo leta in se s tem uvrstila na osrednji razstavni prostor inovacij - Podium de l'innovation.

Tassadit Ait Si Mohamed, vodja marketinga v podjetju Gorenje France pravi: »Lani smo pozornost na sejmu Foire de Paris želi s pametno mizo SmarTable, letos pa s futuristično kuhinjo, ki jo je za Gorenje oblikoval najbolj vroči domači oblikovalec mlajše generacije svetovnega formata Ora-Ïto. S predstavitvijo kolekcije trendovskih gospodinjskih aparatov Gorenje Ora-Ïto, ki smo jo uvedli na francoski trg, pričakujemo, da se bo odlično prodajala. S to linijo namreč ponujamo kakovostne izdelke z vrhunskim in prepoznavnim dizajnom po dostopni ceni.«

Gorenje v svoji kolekciji Gorenje Ora-Ïto združuje tehnologijo in kakovost Gorenja z oblikovalskim talentom svetovno priznanega vrhunskega oblikovalca mlade generacije Ora-Ïta, ki je ob tej priložnosti dejal: »Kot je sejem Foire de Paris namenjen širši publiki, je tudi kolekcija Gorenje Ora-Ïto serija izdelkov, ki demokratizira dizajn, saj je namenjena širšemu krogu potrošnikov.« Trendovska kolekcija aparatov in futuristična kuhinja po njegovem mnenju predstavlja mejnik v zgodovini oblikovanja kuhinj. »Prepričan sem, da ti aparati že danes predstavljajo klasiko kuhinj jutrišnjega dne.«

Gorenje se na sejmu Foire de Paris že drugič predstavlja širši francoski javnosti na dveh mestih: na standardnem razstavnem prostoru in na podiju inovacij - Podium de l'innovation, posebej izpostavljenem kotičku, kamor je žirija uvrstila izdelke, ki jih odlikujeta inovativnost in vrhunsko oblikovanje. Cilj predstavitve je skozi inovativne izdelke povečati prepoznavnost in vidnost blagovne znamke Gorenje, ki ima na francoskem trgu imidž alternativne blagovne znamke.

Matjaž Geratič, direktor podjetja Gorenje France: »V lanskem letu je Gorenje na francoskem trgu dvignilo rast prodaje, tako količinsko kot vrednostno glede na blagovno znamko, za 10 odstotkov. Promet od prodaje je dosegel rekordno številko 60 milijonov evrov.« Največ prodajo hladilno-zamrzovalnih aparatov, sledijo pralni stroji in kuhalni aparati. Pred tremi leti so uspešno prodrli na trg tudi s kopalnicami in sanitarno opremo, razmišljajo pa tudi o uvajanju ostalega pohištvenega programa. Rast dosegajo tudi s širitvijo prodajnih kanalov, lani so vstopili v dve večji pomembnejši verigi trgovin Concerto ter Snaidero. S kolekcijo Gorenje Ora-Ïto pa so vstopili tudi v najbolj znano pariško veleblagovnico Galeries Lafayette.

O kolekciji in futuristični kuhinji Gorenje Ora-Ïto

Kolekcijo sestavlja serija hladilno-zamrzovalnih aparatov, multifunkcionalnih pečic, steklokeramičnih in indukcijskih  kuhalnih plošč, odzračevalnih nap ter dekorativnih plošč za pomivalne stroje in mikrovalovne pečice. Aparati so prepoznavni po usklajeni podobi prednjih front, ki so v celoti prekrite s črnim steklom, in ročajih iz česanega aluminija v naravni ali črni izvedbi. Gorenje s to linijo nagovarja predvsem trendovsko usmerjene urbane potrošnike, ki želijo v svoji kuhinji kakovostne izdelke z vrhunskim in prepoznavnim dizajnom, a po še dostopni ceni.

Črni aparati še posebej pridejo do izraza v t.i. futuristični kuhinji, ki je bele barve in ima obliko zaobljenega kubusa. Izdelana je kot monolit, ki ga dvignemo in postavimo v prostor, ter oblikovana v prepoznavnem minimalističnem slogu oblikovalca Ora-Ïta - Simplexity in vizionarsko napoveduje nove trende v oblikovanju kuhinj. Narejena je iz naprednega kompozitnega materiala,  ki ga mnogi imenujejo tudi material prihodnosti. Material je odporen proti vsem vremenskim vplivom, tako da kuhinja lahko stoji tudi zunaj.

Futuristična kuhinja tako nadgrajuje svojo kilometrino po Evropi. Doslej je prepotovala že več kot 13.000 kilometrov. Nazadnje je od 6. do 9. marca 2008, gostovala na znamenitem trgu Herojev v centru Budimpešte, tja pa je prišel tudi njen oblikovalec Ora-Ïto. Po sejmu Foire de Paris, kjer bo razstavljena še do ponedeljka, 12. maja 2008, se bo spet vrnila v Slovenijo, kjer bo v juniju ponovno razstavljena v Velenju.