Arhiv novic

E Martë, 8. Prill 2008, Zagreb

Z dražbo Rožnatega hladilnika zbrali 15.400 evrov

Z dražbo Rožnatega hladilnika zbrali 15.400 evrov
Sinoči so na dobrodelni dražbi v Zagrebu, ki jo je na pobudo Gorenja organiziralo hrvaško združenje za boj proti raku dojk Europa Donna, zbrali 15.400 evrov za nakup mamografa za Splošno bolnišnico Varaždin.

Rožnati hladilnik Old Timer iz Gorenja, okrašen s pentljo iz belega zlata Zlatarne Celje, je za 10.400 evrov kupil Đuro Bohnec, lastnik mlekarne Bohnec, dve srebrni pentlji Zlatarne Celje pa sta vsako po 2.500 evrov kupila Nada Restek – Samardžija v imenu podjetja Roche ter Božidar Ledinko iz podjetja Galko. Dražbo je briljantno vodila popularna hrvaška voditeljica Karmela Vukov Colić, nastopili pa so tudi Kraljevi ulice, ki bodo maja Hrvaško zastopali tudi na Eurosongu v Beogradu.

»Sredstva, zbrana na dobrodelni dražbi, predstavljajo pomemben doprinos k boju proti raku na dojki, ki je v zgodnji fazi odkrivanja ozdravljiv v 90 odstotkih. Na Hrvaškem imamo mnogo premalo mamografov, dragocenih aparatov, ki so ključni v odkrivanju bolezni, za katero zboleva vse več žensk. Zahvaljujemo se Gorenju in Zlatarni Celje, ki so nam pomagali pri organizaciji dobrodelne dražbo, ter seveda vsem, ki so sredstva darovali,« je ob koncu več kot zadovoljna z zbrano vsoto izjavila predsednica Združenja Europa Donna Hrvaška, Nada Kraljević, dr. med, in dodala, da je ravno po zaslugi sodobne diagnostike bolezen ugotovljena veliko prej in je zato lahko tudi ustrezno zdravljena ali celo ozdravljena.

»V Gorenju se zavedamo, da je poleg ustvarjanja vrednosti za delničarje, še kako pomembno družbeno odgovorno delovanje ter skrb za človeka in njegovo zdravje. Veseli smo, da so danes prisotni hrvaški gospodarstveniki pokazali, da to mišljenje delijo z nami,« je izjavila Mirjana Dimc Perko, članica uprave Gorenja, ki je še poudarila pomembnost povezovanja gospodarstva in nevladnih organizacij v tovrstnih humanitarnih projektih.

Akcijo Rožnati hladilnik so v Gorenju zasnovali lani in jo najprej izpeljali v Ljubljani v sodelovanju s slovenskim združenjem Europa Donna in Zlatarno Celje, ter skupaj zbrali kar zajetno vsoto za potrebe bolnišnice v Celju. Po dražbi v Zagrebu pa v Gorenju in Zlatarni Celje že razmišljajo, da bodo s tovrstnim sodelovanjem zagotovo nadaljevali tudi v drugih evropskih državah, kjer ima Europa Donna svoje podružnice.