Arhiv novic

E Premte, 14. Mars 2008, Ljubljana/Milano

Gorenje Tiki na sejmu M.C.E v Milanu

Gorenje Tiki na sejmu M.C.E v Milanu

Prihodnost ogrevanja v toplotnih črpalkah in solarnih sistemih

Gorenje Tiki se v teh dneh predstavlja na sejmu M.C.E. Mostra Convegno Expocomfort 2008, ki poteka od 11. – 15. marca 2008 v Milanu. Mostra Convegno Expocomfort je bienalni sejem z dolgoletno tradicijo, saj je letošnji že 36. po vrsti in velja za enega najpomembnejših evropskih sejmov ogrevalne in hladilne tehnike ter klimatizacije, kopalniške in sanitarne opreme ter opreme za vodovodne inštalacije.

Gorenje Tiki se na razstavišču Fiera Milano predstavlja v hali 3/razstavni prostor R 60. Poleg ustaljenega sejemskega programa grelnikov in hranilnikov vode ter toplotnih črpalk in radiatorjev naj med novostmi omenimo prototip kombiniranega ležečega grelnika vode TGRKU in električni grelnik vode Electronic z vakuumirano oblogo, ki ga predstavljajo v dveh prototipnih različicah. Tu je še dizajnsko prenovljena toplotna črpalka Gorenje za sanitarno vodo, veliko pozornosti pa bo zagotovo deležen razstavljen model inovativno oblikovanega radiatorja, ki je plod sodelovanja Gorenja z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V natečaju je sodelovalo je sodelovalo 13 študentov 3. letnika, vsak izmed njih pa je zasnoval po dve rešitvi. Prva tehnološko izhaja iz obstoječega programa Gorenje Tiki, druga pa je bolj ekspresivna in drzna, prav vse končne rešitve pa odlikuje inovativnost in razlikovanje od trenutne ponudbe na tržišču.

»V Milanu se predstavljamo s programom grelnikov in hranilnikov vode, poudarek pa je na predvsem na segmentu toplotnih črpalk, ki je v Evropi v porastu, kot alternativni vir v energetiki pa ga  podpira tudi Bruselj. Eden od načinov izkoriščanja energije Sonca, ki veliko obeta, pa je tudi fotovoltaika, pri kateri gre za pretvorbo svetlobne oz. sončne energije v električno. Vendar je to še stvar prihodnosti,« je o trendih v energetiki dejal Branko Apat, direktor Gorenje Tiki, d.o.o., ki je še dodal, da so njihov glavni prodajni adut še vedno električni in kombinirani grelniki vode, s katerimi na nekaterih trgih Vzhodne in Južne Evrope oskrbujejo več kot tretjino potreb; v Ukrajini v tem segmentu npr. obvladujejo kar 35 odstotkov trga.

Vse večja pomembnost varovanja okolja, hitro spreminjajoče se stanje na trgu energetskih virov in zavedanje o tem, da večina današnjih virov energije ni neskončna, bo v prihodnje v precejšni meri zaznamovala našo odločitev o najprimernejšem načinu priprave tople sanitarne vode. Najbolj pomembna pri izbiri virov bo vsekakor njihova razpoložljivost, trenutna cena, nenazadnje pa tudi višina razpoložljivih sredstev za predvideno investicijo.

»Za pripravo tople vode obstaja veliko različnih možnosti. Najbolj ekološki vir je sončna energija, ki je praktično zastonj. Solarni sistem za pripravo sanitarne vode izkorišča energijo sončnega sevanja. Kar se tiče stroškov energije, pa je zelo ekonomična tudi toplotna črpalka. Ta lahko izkorišča toploto zraka, talne vode, zemlje ali drugih medijev, pri tem pa za pridobljeno enoto energije potrošimo manj kot 1/3 električne energije,« meni Matjaž Filo, tehnični direktor v Gorenje Tiki, d.o.o.

Toplotne črpalke Dimplex, ki jih zastopa in prodaja Gorenje Tiki, so prijazen odgovor na vedno večje stroške ogrevanja, izkoriščajo namreč do 80 % energije okolice. Toplotna energija, shranjena v zemlji, podtalnici ali okoliškem zraku, nam je vedno brezplačno na razpolago in nam tako omogoča  neodvisnost od naraščajočih cen olj in plina. Hkrati pa z ekonomičnimi toplotnimi črpalkami več kot zadostimo našim zahtevam po udobnosti bivanja. Izkoriščanje toplotnih črpalk za hlajenje in gretje v kombinaciji s prezračevanjem nam omogoča zagotavljanje prijetne klime skozi vse leto. Poleg tega pa lahko z njimi ugodno ogrevamo tudi sanitarno vodo ali celo bazen.

Toplotne črpalke so zagotovo eden od najbolj učinkovitih sistemov, saj med drugim omogočajo znižanje ogrevalnih stroškov za 60 – 80 odstotkov, ne povzročajo nobenega onesnaževanja na mestu vgradnje, vzdrževanje pa je enostavno in poceni. Toplotne črpalke se lahko uporabljajo kot osnovni ali dodatni izvor toplote za sisteme ogrevanja in tudi pripravo tople sanitarne vode v stanovanjih, družinskih hišah, stanovanjskih in poslovnih zgradbah.

O podjetju

Podjetje Gorenje Tiki je bilo ustanovljeno leta 1951 kot Inštitut kovinske industrije Slovenije. V letu 1978 se je TIKI pridružil Gorenju Velenje, ki je njihov 99,8 - odstotni lastnik. Trenutno ima zaposlenih okoli 400 delavcev.

Že več kot 50 let je Gorenje Tiki doma in v tujini priznana blagovna znamka električnih in kombiniranih grelnikov vode in je v tem segmentu po količini proizvedenih izdelkov na četrtem mestu v Evropi. Njihovi izdelki so plod premišljenega razvoja, naprednih tehnologij in želje po nenehnem napredku. Pohvalijo se lahko s sodobno proizvodno opremo izdelave kotličkov in antikorozijske zaščite - emajliranja, sistemom montaže, preverjanjem kakovosti in načrtnim spremljanjem zanesljivosti sestavnih delov in končnih izdelkov.

Še posebej so ponosni na razvoj in uporabo naravi prijaznih materialov, tako da so vsi njihovi grelniki ekološko neoporečni in jih je možno v največji možni meri reciklirati. Sedanjo generacijo grelnikov so gradili predvsem na izboljšanju funkcionalnosti, kakovosti in zanesljivosti delovanja. Najboljši dokaz, da se njihovi izdelki po teh lastnostih tudi odlikujejo, je, da se le z manjšimi spremembami tržijo tako na najzahtevnejših tržiščih kot tudi doma.

V sodelovanju z ostalimi predstavništvi Gorenja v tujini in z drugimi poslovnimi partnerji je Gorenje Tiki prisotno s pomembnimi deleži na trgih v Nemčiji, Avstriji, Češki, Švedski, Angliji, Hrvaški, Rusiji in Ukrajini, kjer v segmentu grelnikov vode obvladuje kar 35 % trga. Vzpostavili so sodelovanje z avstralskim tržiščem, osvajajo pa tudi brazilski trg.

Lanskoletna realizacija je bila 41.0 mio EUR, v primerjavi z letom poprej pa so pribeležili skoraj 10-odstotno rast.