Arhiv novic

E Enjte, 24. Janar 2008, Ljubljana

Gorenje med izbranci za Ekološko usmerjeno podjetje leta 2007

Gorenje med izbranci za Ekološko usmerjeno podjetje leta 2007

Gorenje je v sredo, 23. januarja, v prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani kot nominiranec za Ekološko usmerjeno podjetje leta 2007 po izboru bralcev spletnih strani pozitivke.net, svet-je-lep.net ter bralcev revij Karma plus in Viva prejelo posebno zahvalo za delovanje na področju osebne in duhovne rasti, zdravega načina življenja, ekologije, sociale in zavzemanje za boljši svet v letu 2007. Z nominiranci je v okviru prireditve potekala tudi okrogla miza z naslovom Trendi in smernice dobrih praks za leto 2008. Gorenje je bilo nominirano za jasno okoljsko vizijo in najvarčnejši hladilnik v EU v svoji kategoriji.

Varovanje okolja je v Gorenju v središču kratkoročnih in dolgoročnih usmeritev ter ciljev in je pomemben del korporacijske kulture Gorenja. Tradicija varstva okolja sega s postavitvijo prve čistilne naprave že skoraj 40 let v zgodovino poslovanja. Pomembna prelomnica je leto 1998, ko so sprejeli strateški načrt Skupine Gorenje, kjer so strategijo za varstvo okolja postavili med prioritete delovanja. Gorenje je tako že pred desetimi leti pristopilo k sistemu ravnanja z okoljem ISO 14001, leta 2003 pa so svoje poslovanje prilagodili tudi zahtevam uredbe EMAS. Danes Gorenje v varovanju okolja vidi ne samo obvezo in samoumevno odgovornost temveč tudi številne nove poslovne priložnosti.

Gorenje je na področju varovanja okolja v samem vrhu evropske industrije. Tako na področju razvoja aparatov kot tudi na področju obvladovanja tehnoloških postopkov. To dokazuje tudi raziskava Advance project skupine neodvisnih raziskovalnih inštitutov iz različnih držav Evrope, ki je Gorenje uvrstila na 3. mesto v Evropi glede na učinkovito okoljsko delovanje. Pri tem so rezultati, ki so bili podani pokazali, da je pristop podjetja Gorenje k trajnostnemu razvoju varovanja okolja med najučinkovitejšimi v segmentih varstva okolja, socialnega vidika in ekonomike ravnanja.

Gorenje v posodabljanje tehnologij in v nove proizvode letno namenja med 40 in 50 milijonov evrov. V vseh segmentih delovanja in vlaganj na področju varstva okolja, načrtno vlaga tudi več kot to zahteva zakonodaja. Pri razvoju novih izdelkov je med drugim poleg dizajna in funkcionalnosti izjemno pomembno izpolnjevanje zahtev okoljskega dizajniranja, ki upošteva celoten življenjski ciklus proizvodov od razvoja, izdelave, uporabe, do ravnanja po izteku življenjske dobe. Poleg tega je energetska učinkovitost ena od osnovnih strateških ciljev pri iskanju tehničnih rešitev tako pri izdelkih kot v proizvodnih procesih. Vsi novi izdelki so razviti tako, da so okolju prijazni -narejeni v okolju prijaznih tehnoloških postopkih in iz okolju prijaznih materialov, porabijo manj električne energije, vode in pralnih sredstev. Uvrščajo se med najvarčnejše gospodinjske aparate na trgu. Dosegajo in presegajo najvišje energijske razrede, ki jih zahtevajo evropski standardi. Hrup, ki ga povzročajo delujoči aparati, je minimalen.

V letu 2007 je nemški Inštitut za uporabno ekologijo Öko-Institut E. V. iz Freiburga Gorenjev hladilnik RB 4139 W postavil na prvo mesto na lestvici najboljših ekoloških deset v okviru iniciative EcoTopTen. S skupnimi letnimi stroški v višini samo 51 evrov je namreč najbolj varčen med najboljšimi konkurenčnimi aparati, ki jih ponuja trg v kategoriji samostojnih hladilnikov do višine 88 cm. Na seznam EcoTopTen priporočenih aparatov se uvrščajo le aparati, ki izpolnjujejo kriterije za razred energijske učinkovitosti A++, kar pomeni tudi do 45 odstotkov več prihranka energije. S tem priporočilom je Gorenje na področju gospodinjskih aparatov že tretjič izpolnilo najbolj zahtevne kriterije lestvice EcoTopTen. Na tej osnovi - jasne okoljske vizije in najvarčnejšega hladilnika v Evropi v svoji kategoriji - je bilo Gorenje uvrščeno med nominirance za priznanje Ekološko usmerjenega podjetja v letu 2007. 

Priznanje za Ekološko usmerjeno podjetje leta 2007 je prejelo mlado tehnološko podjetje Elaphe za pionirsko delo na področju električnih koles, skuterjev in električnih motorjev za avtomobile. Med nominiranci za priznanje so bili poleg Gorenja še Holding slovenskih elektrarn za projekta Modra energija in Brezplačne varčne sijalke, vladna skupina za vodik za projekt Vodikove ekonomije ter semenarna Ljubljana za podporo projekta Eko kmetijstva v državah v razvoju. Na prireditvi so podelili tudi priznanje za Sončno osebnost leta 2007, Sončno knjigo leta 2007 ter priznanje za življenjsko delo.