Arhiv novic

E Mërkurë, 10. Shkurt 2016

Iz Gorenjevih retro hladilnikov bo prihajalo branje za znanje

Iz Gorenjevih retro hladilnikov bo prihajalo branje za znanje
Gorenje bo za projekt brezplačnih izmenjevalnic knjig podarilo šolam in lokalnim skupnostim ohišja svojih dizajnskih barvnih hladilnikov serije Retro. Pisani hladilniki bodo tako postali shrambe za knjige, iz katerih si bo vsakdo lahko postregel z nekoliko drugačno hrano – hrano za dušo.

Zamisel o brezplačni izmenjavi knjig po vzoru angleške Little Free Library se je tudi v Sloveniji že dodobra prijela. Hiške, v katerih lahko pustimo knjige, za katere bi želeli, da jih prebere še kdo drug ali pa pobrskamo za kakšno, ki bi jo sami želeli prebrati, rastejo po vsej državi.

Pa ne le hiške – v Slovenj Gradcu so na pobudo knjižničarke Zuhre Horvat iz Ekološkega društva v knjižne omare spremenili kar odslužene hladilnike, v katerih podarjene knjige na varnem in suhem počakajo nove bralce. Hladilniki z drugačno hrano – hrano za dušo, so naleteli na precejšnje zanimanje in kot se je izkazalo, jih uporabniki zelo radi odpirajo, polnijo in praznijo. Po enakem vzoru so želeli izmenjavo knjig zato urediti tudi drugje – v osnovnih šolah in lokalnih skupnostih.

V Gorenju vemo, da branje prinaša znanje, zato smo se odločili domiselno idejo podpreti in jo še nadgraditi ter ji dati nov zagon. V akciji Branje za znanje bomo tako za brezplačne izmenjevalnice knjig namesto rabljenih hladilnikov podarili šolam in lokalnim skupnostim nova ohišja naših dizajnskih barvnih hladilnikov iz serije Retro, ki s svojo priljubljenostjo dokazujejo, da se retro in svežina še kako dobro dopolnjujeta. S čudovitimi barvami in privlačno zaobljenim videzom bodo Gorenjevi lepotci polepšali vsak prostor, hkrati pa privabljali bralce, da jih odprejo in pobrskajo po vsebini. Ker gre za ohišja hladilnikov brez električnih delov in kompresorjev, so ti popolnoma varni in bodo lahko stali tudi na prostem, tako da bodo dostopni čim več bralcem.

Pred slovenskim kulturnim praznikom smo v Gorenju retro ohišja hladilnikov za izmenjevalnice knjig že podarili trem osnovnim šolam in še trem lokalnim skupnostim na Koroškem in potrudili se bomo ustreči tudi drugim institucijam ter občinam, ki bi se želele akciji pridružiti in tudi same v svojem okolju brezplačno ponuditi branje za znanje. Hladilnik za izmenjavo knjig pa bomo za naše zaposlene postavili tudi znotraj Gorenja.