Arhiv novic

E Enjte, 28. Janar 2016, Ljubljana

Kuhna Pa To na sejmu izobraževanja in poklicev

Kuhna Pa To na sejmu izobraževanja in poklicev

Postati kuhar, pek, slaščičar,…zakaj pa ne!?! Vedno več zanimanja, vedno bolj popularno, vedno večja lojalnost do tradicionalnih jedi in lokalne hrane, vedno manj strahu pred kuharskimi veščinami velikih mojstrov, …ko bom velik, bom Chef!

Že 8. Informativa na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču je postregla širokim množicam mladostnikov, dijakov in tudi nekaterim študentom z najrazličnejšimi smermi razvoja lastne osebnosti, možnostmi nadgradnje znanja ali iskanja tega, »kar me res veseli, pa morda tega še ne vem ali pa si nekaj zelo želim in me je strah, sram priznati in imam druge prepreke«... Sodeloval je tudi projekt Kuhna Pa To, ki je s tremi skupinami osnovnošolcev: OŠ Vižmarje Brod, OŠ Jožeta Moškriča in OŠ spodnja Šiška  postregel s pogledom v delo mladega kuharja. Kljub izjemnim sposobnostim otrok, vključenih v projekt, so navdušili in odgnali prvoten strah številnim mladim, ki si želijo poprijeti za kuhalnice tudi v bodoče. Mladi kuharji so zavezali predpasnike Gorenje in kuhali na naših prenosnih indukcijskih ploščah.

Namen projekta Kuhna Pa To je poleg oživljanja prehrane kulturne dediščine tudi opozarjanje mladih na pomembnost zdravo pripravljene hrane. S pripravo skutinih štrukljev s pehtranom, všenat zelja s praženim krompirjem, piščančjega raguja z rumeno in belo polento ter bučnih zavitkov s feta sirom, smo prepričali mlade in malo manj mlade, saj je dišalo daleč naokoli. Otroci so ponovno bili tarča pohval, pozitivnih kritik strokovnjakov in navdušenja obiskovalcev, ki so morda šolo že zamudili, a smo jim vlili voljo do kuharskih vragolij kar doma.