Arhiv novic

E Martë, 14. Korrik 2015, Ljubljana

Zmagovalci projekta Kuhna pa to v Bruslju

Zmagovalci projekta Kuhna pa to v Bruslju

V Bruslju, t.i. evropski prestolnici, je dišalo po slovenskih jedeh, ki so jih z raziskovanjem po prehranski kulturni dediščini ponovno med nas postavili slovenski osnovnošolci, vključeni v projekt Kuhna pa to in z njimi očarali številno javnost na dveh diplomatskih sprejemih z namenom počastitve Dneva državnosti.

Pot v Bruselj so si prikuhale tri zmagovalne skupine letošnjega tekmovanja:

-          skupina Kloštrske princese iz OŠ Toma Brejca Kamnik: Marija Koceva, Lara Pintar, Hana Schlegl, Lara Škraba Žigante, pod mentorstvom Urške Dolgan

-          skupina Šturski gurmani iz OŠ Šturje Ajdovščina: Maja Kobal, Svit Štancar, Nika Curk, Meta Velikonja, pod mentorstvom Petre Ušaj in Irene Knafelc

-          skupina Šimilj band iz OŠ Dornberk: Gašper Harej, Manuel Bric, Rene Besednjak, Matija Berce, pod mentorstvom Mateje Skočir.

Izlet, za katerega osnovno idejo si je zamislil Evropski poslanec Franc Bogovič, je s scenarijem in strokovno izvedbo tudi ogledov znamenitosti Bruslja, potekal v režiji in pod taktirko skupine njegove pisarne v Ljubljani in Bruslju.  Osnovni namen poti je bil počastitev Slovenskega državnega praznika, kjer so na dveh diplomatskih sprejemih osnovnošolci projekta Kuhna pa to pripravili pogostitev. Svečana proslava potekala v znameniti Mestni hiši Bruslja na Grand Place, vabila gostiteljev Veleposlaništva RS pri EU, Veleposlaništva RS v Belgiji in Slovenskega predstavništva v NATU, so pritegnila preko 500 gostov. Nagovor Slovenskega zunanjega ministra, Karla Erjavca, prisotnost komisarke Violete Bulc, slovenskih evropskih poslancev, tujih ambasadorjev in diplomatov ter ostale zanimive javnosti, so otroke spodbudili k pripravi cateringa ali grižljajev z vključenimi tekmovalnimi jedmi letošnjega ali preteklih let, jedmi slovenske kulinarične dediščine, narejenimi z lokalno značilnimi – domačimi sestavinami, tudi tradicionalnimi in certificiranimi, na najvišjem nivoju. Od izvedbe do zadnjega grižljaja z vključeno vizualno prezentacijo, okusi, ki so resnično bili domači – in polni, shemo jedilnika, nasmehi in razlago otrok: kaj in zakaj so pripravili jedi pred seboj.. smo pogostitev izpeljali tako, da nam obiskovalci, med katerimi so se našli tudi vrhunski kuharji iz tujine, vajeni vsega najboljšega, niso verjeli, da za vsem skupaj ne tiči horda profesionalnih kuharjev.

Polentne kepice z bakalarjem, v pršut zavite pečene polnjene slive, namočene v rdeče vino, šimilj z domačo klobaso, zeliščna frtalja z jogurtovim prelivom z oljčnim oljem, ješprenova kaša s kamniško kajžerco in trničem ter kloštrska kremšnita so bili del dediščine, ki so jo otroci postregli povabljenim. Da bi »mera bila popolna«, so postregli tudi s tradicionalnimi in certificiranimi jedmi: Kamniško kajžerco, Zasavsko jetrnico, bučnim oljem, ocvirki in seveda Kranjsko klobaso in Prekmursko šunko.

Da so okusi resnično bili domači, potrjuje dejstvo, da so hrano pripeljali s seboj, za kar so zaslužna podjetja: Žito, z izdelki Zlato polje in Maestro, Mlekarna Celeia z izdelki Zelene doline, Kodila, Mesarstvo Arvaj in Meso Kamnik. Seveda so, vajeni kuhati na indukcijskih ploščah Gorenje, tudi te pripeljali s seboj.