Arhiv novic

E Mërkurë, 13. Maj 2015, Ljubljana

Projekt Kuhna pa to na Simpoziju o diplomaciji v kulinariki v ZDA

Projekt Kuhna pa to na Simpoziju o diplomaciji v kulinariki v ZDA

V okviru projekta Kuhna pa to je skupina osnovnošolcev OŠ Danile Kumar nastopila na Univerzi New York (Washington) na simpoziju kulinarične diplomacije, z naslovom Peace kitchen - Make food not war.

Skupina osnovnošolcev OŠ Danile Kumar je z idejo predstavnice Weston A Price Fundation, Sylvie Onušič, in na povabilo Ambasade RS v Washingtonu ter s pomočjo Turizma Ljubljana, nastopila na Univerzi New York (Washington) 5. 5. 2015 na dogodku - simpoziju kulinarične diplomacije, z naslovom Peace kitchen - Make food not war, ki je bil namenjen vzpodbujanju pozornosti do lokalne hrane, poseganju po sestavinah iz lastne bližine, pomenu hrane, ki vpliva na prebivalstvo, odnose, združuje ali povezuje - tudi različne nacije!

Kot govorci so svoje poglede predstavili nekateri, ki morda diktirajo razvoj diplomacije v kulinariki in svetovne procese v proizvodnji hrane, kot so Lauren Bernstein, uslužbenka State departmenta, ki je pred dvema letoma v Slovenijo napotila Američana z namenom okušati slovenske jedi in posneti Tv oddajo "Zabeljeno po ameriško", Capricia Penavic Marshall, pretekla direktorica protokola v Beli hiši in številni drugi. 

Med poslušalci smo zabeležili tudi nekatere zanimive kulinarične strokovnjake iz različnih koncev sveta in novinarje. Dogodek, ki se je zgodil prvič in je bil nekako partnersko povezan z Expom v Milanu, je namreč vzbudil veliko pozornosti med strokovno javnostjo v kulinariki.

Predstavniki projekta Kuhna pa to so predstavili svoje poslanstvo glede črpanja lokalne hrane in priprave tradicionalnih jedi, raziskovanje kulturne prehranske dediščine, vzroke in posledice omenjenega, vse skupaj pa so začinili s kuhanim jabolčnim zavitkom, kot tradicionalno jedjo, značilno za Ljubljano in vpeto v ljubljansko gastronomsko strategijo. 

Začudenje, navdušenje, potrditve, da delajo "amaizing job", da so na pravi poti, (pa čeprav niso uporabili toliko sladkorja, kot so ga navajeni uživati v ZDA), da je delo z otroki na tak način neprecenljivo in da takega načina dela res še ne poznajo. Morda pa bo ideja projekta Kuhna pa to zašla še kam drugam, v želji čim več otrokom ponuditi kuhalnico ali osvajanje kuharskih veščin in bo preko komunikacije s predniki prekinila odhajanje starih, nam nepoznanih receptov v pozabo.