Arhiv novic

E Martë, 4. Mars 2014

Sous-vide - Vrhunski gurmanski užitki v udobju vašega doma

Sous-vide - Vrhunski gurmanski užitki v udobju vašega doma

Uporaba je preprosta – vakuumsko zapakirate meso, zelenjavo, ribo ali kakšno drugo živilo, ki mu po želji dodate začimbe ali zeliščno maslo ter vstavite v Sous-vide kuhalnik SVI6B, ki nato sam poskrbi za vse ostalo, vi samo določite želen čas kuhanja. Za hrustljavo skorjico zrezek na koncu samo še na hitro popečete in voila – specialiteta je pripravljena! In ne bodite presenečeni, če bodo gostje mislili, da imate osebnega kuharja, tako dober bo zrezek!

Poleg mesa pa lahko pripravite tudi vrsto drugih jedi, od umešanih jajc do posladkov – odkrili boste povsem nove in polne okuse, kajti vsi sokovi, hranila in arome ostanejo med kuhanjem točno tam, kjer naj bi ostali – v hrani. Zdravo, okusno, slastno s pomočjo sodobnega domačega chefa v vaši kuhinji – kuhalnika Sous-vide iz Gorenja.

Kaj pomeni kuhanje Sous-vide?

Metoda kuhanja znana pod nazivom 'Sous Vide' je zelo priljubljena v številnih priznanih restavracijah. 'Sous Vide' je francoski izraz, ki pomeni 'pod vakuumom' in opisuje hrano vstavljeno v vrečko, v kateri ni zraka, in ki je potopljena v vodno kopel. Hrana se dlje časa kuha na natančno nastavljeni nizki temperaturi, s čimer se doseže najboljši možni okus in mehkoba. Kuhanje v vakuumu omogoča, da se hrana kuha v lastnem soku ob prisotnosti raznih začimb. Vsi vitamini in minerali tako ostanejo v hrani in poudarijo naraven okus hrane. Zaradi tega je hrana bolj zdrava, mehkejša in okusnejša. Meso, ki se pripravlja v načinu 'Sous Vide' je mehkejše, tako da se za pripravo lahko uporabljajo tudi kosi mesa, ki so nekoliko slabše kakovosti, vendar polnejšega okusa, na primer podplečje (bržola) ali hrbet (šimbas). Ker omogoča metoda 'Sous Vide', da je v posamezni vrečki samo en kos mesa, kuha pa se lahko več vrečk hkrati, lahko hkrati ustrežemo več različnim okusom, željam ali prehranskim potrebam. Ker je po Sous Vide metodi sestavine skoraj nemogoče prekuhati, je možna priprava hrane v naprej, kar je odlično za družinske obroke in zabave.