Arhiv novic

E Hënë, 10. Mars 2014, Novo mesto

Dišalo je po Dolenjski

Dišalo je po Dolenjski

Kuhna pa to – drugo tekmovanje osnovnošolcev v kuharskih veščinah

V petek, 7. 3. 2014 so se v centru biotehnike in turizma Grm, kjer tudi sicer vzgajajo gostinski podmladek, pomerili v kuharskih veščinah osnovnošolci Novega mesta. Bili smo priča 8 skupinam in izjemnemu izboru tipičnih lokalnih jedi časa naših prednikov.

Ker vsaka skupina pripravi 3 jedi: enolončnico, močnato jed in prigrizek, je dišalo po čebuli, ocvirkih, zelenjavni juhi ali fižolovi enolončnici.. vendar smo bili složni, da se vonjave iz vseh loncev le nadgrajujejo ali dopolnjujejo. Dišalo je po Dolenjski! Lahko bi rekli, da smo imeli »štruklijado«, saj so se na mizi zvrstili dolenjski z drobtinami, taki s špehom in jajcem, ajdovi, orehovi ali krompirjevi štruklji, obdani z ocvirki ali podobno okusno zabelo. Ob vrsti zelenjavnih enolončnic, ki jih v teh krajih poimenujejo »pristava« ali »šara« - taka s štedilnika ali iz peči, krompirjevemu golažu ali juhi… so bili slastni!

Vsem opazovalcem je ostala v spominu izjemna disciplina v kuhinji, znanje o jedeh in običajih, ko so se pripravljale, čistoča in natančnost in izjemna vnema otrok. Za to je sigurno potrebno čestitati mentorjem, ki so jih pripravili in motivirali.

Strokovno žirijo so sestavljali: ga. Ivica Knez, etnologinja iz Dolenjskega muzeja, g. Drago Košak iz Zavoda za turizem Novo mesto, ga. Mateja Železnik, profesorica na srednji gostinski šoli in g. Franc Potočar, vodja centra Grm. Čeprav je vsak na tekmovanje in otrokom pod prste gledal iz svojega zornega kota, so jih otroci navdušili in očarale jedi.

Tekmovale so skupine: Cmočki, Vesele kolerabice, Krompirčkovi, Dolenjski štrukeljčki, Krkice, Dolenjske kuharice iz OŠ Drska in Štruklčki ter Zvite kuhalnice iz OŠ Grm.

V polfinalu bomo navijali za:

  • Vesele kolerabice s pristavo, špehovko z jajcem in orehovo-špehovimi zvitki
  • Štruklčke s šaro iz peči, krompirjevim štrukljem in malico z želodcem
  • Zvite kuhalnice z v krop krompirjem, ajdovimi žganci z repo in ocvirki ter klobaso z žajnofom