Arhiv novic

E Hënë, 21. Nëntor 2011, Velenje

Silent Revolutions na 6. Slovenskem forumu inovacij

Silent Revolutions na 6. Slovenskem forumu inovacij

Po dveh uspešnih mednarodnih predstavitvah razstave sodobnega slovenskega oblikovanja Silent Revolutions v Londonu in Eindhovnu bo ta, 22. in 23. novembra 2011, na ogled tudi slovenski javnosti na 6. Slovenskem forumu inovacij na Gospodarskem razstavišču (Marmorna dvorana) v Ljubljani. Razstava Silent Revolutions prikazuje izbor produkcije oblikovanja, ki je nastal v prvih dveh dinamičnih desetletjih obstoja Republike Slovenije kot mlade evropske države. Gorenje na razstavi sodeluje s svojo reprezentativno linijo aparatov Gorenje Simplicity.

Naslov projekta – Silent Revolutions – govori o državi z izjemno zgodovino oblikovanja, ki se (še) ni uveljavila kot vplivna oblikovalska velesila v širšem evropskem prostoru. »Tišina« v tej zgodbi je ključna gonilna sila koncepta razstave, v katerem je širok razpon nedavnih primerov oblikovanja postavljen v dialog s petimi zgodovinskimi, ikonskimi oblikovalskimi predmeti. Drugi element – pojem »revolucije« - pa govori o tem, da so nekateri predstavljeni izdelki in primeri oblikovanja s svojimi osupljivimi, drznimi inovacijami postavili nova, enkratna svetovna merila.

Razstava se ne osredotoča samo na odličnost posameznih izdelkov, temveč tudi na njihov položaj v širšem kontekstu sodobnega slovenskega oblikovanja. Ta kontekst se je zelo spremenil z razglasitvijo slovenske samostojnosti leta 1991 in nenadnim preskokom v tržno gospodarstvo in vsem, kar je to prineslo. Zato razstava ne predstavlja samo izjemnih izdelkov in oblikovalcev, temveč tudi naročnike, izdelovalce in podjetja, ki so imeli ključno vlogo pri uresničitvi teh projektov. Posebna pozornost je namenjena inovativnim pristopom, izjemnim strategijam, navdihujočim vizijam in novemu oblikovalskemu razmišljanju na današnjem nadvse spremenljivem gospodarskem zemljevidu. Z izborom so pod žaromete postavljeni pomembni izdelki velikih podjetij, ki so razvila svoje blagovne znamke in posebni predmeti iz omejenih serij, ki so jih izdelali sami oblikovalci. Gorenje sodeluje s svojo reprezentativno linijo aparatov Gorenje Simplicity.

Razstava kot celota opozarja na izjemnega in raznolikega duha te dobe. Kljub različnim vzporednim pristopom v slovenskem oblikovanju se pojavljajo jasna posamezna poglavja večplastne zgodbe. Te pomembne, dinamične razlike so izpostavljene in poudarjene kot gonilna sila in skupni imenovalec sodobnega oblikovanja v Sloveniji.