Arhiv novic

E Premte, 28. Tetor 2011, Velenje

V svet oblikovanja na peko piškotov

V svet oblikovanja na peko piškotov

Razstava Oblikovanje republike, ki je postavljena v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na gradu Fužine v Ljubljani, predstavlja presežke v polju arhitekture, oblikovanja in fotografije v Sloveniji v obdobju med leti 1991–2011, na ogled pa bo postavljena do 20. novembra 2011. Na razstavi je med prelomnimi izdelki slovenskega oblikovanja iz preteklih dvajsetih let, na ogled postavljen tudi Gorenjev pralni stroj Simple&Logical, ki ga je slovenska oblikovalska stroka pred kratkim, v sklopu prireditve Mesec oblikovanja 14. oktobra 2011, z nagrado Brezčasno slovensko oblikovanje, tudi uradno uvrstila med kultne izdelke slovenskega oblikovanja.

V nedeljo, 6. novembra 2011, bo v MAO med 11. in 12.30 uro ponovno potekala delavnica za otroke pod pokroviteljstvom Gorenja. Gre za nadaljevanje delavnice izdelave keramičnih modelčkov za peko piškotov, ki se je v okviru razstave odvila 23. oktobra 2011. Na tokratni delavnici bodo otroci svoje, z glazuro in žganjem obdelane modelčke prevzeli in odnesli domov, pred tem pa jih bodo še preizkusili s peko piškotov v pečici Simplicity. Peko piškotov bo v družbi s kiparko in oblikovalko Nives Kraševec iz podjetja Gorenje Design studio vodila slaščičarka Jerneja Zlatar iz Gorenje Gostinstva, ki je tokratni pokrovitelj delavnice. Piškote bomo oblikovali in pekli tudi kar tako, zato k sodelovanju vabljeni vsi otroci, ki bi se delavnice želeli udeležiti. Na ta dan bo vzporedno potekal tudi voden ogled po razstavi, v družbi z arhitektom Milošem Florjančičem in grafičnim oblikovalcem Boštjanom Botasom Kenda.

Utrinki iz dogodka Oblikovanje republike skozi oči Gorenja

23. oktobra 2011 je v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine v Ljubljani, v sklopu razstave Oblikovanje republike predaval dolgoletni vodilni oblikovalec Gorenja Janez Smerdelj o oblikovanju Gorenja, industrijski oblikovalec Borut Keržič iz Gorenje Design Studio je vodil ogled po razstavi, kiparka in oblikovalka Nives Kraševec iz Gorenje Design Studia pa je z otroci na delavnicah izdelovala keramične modelčke za peko piškotov.