Arhiv novic

E Premte, 3. Dhjetor 2010, Velenje

Novi model Illumina LED LCD

Novi model Illumina LED LCD

Gorenje sledi napredku tudi na področju televizijske tehnologije in prav v teh dneh predstavljajo novi model televizorja iz družine Illumina z napredno tehnologijo LED. Osvetlitev zaslona s svetlečimi diodami ima štiri osnovne prednosti pred dosedanjimi televizorji LCD: boljšo sliko, tanjše ohišje, manjšo porabo elektrike in daljšo življenjsko dobo televizorja.

 

LED resničnost

Gorenje sledi napredku tudi na področju televizijske tehnologije in prav v teh dneh predstavljajo novi model televizorja iz družine Illumina z napredno tehnologijo LED.
Kaj pravzaprav so televizorji LED? V osnovi so to televizorji z zasloni LCD, pri katerih za osvetlitev zaslona ne uporabljajo fluorescentnih žarnic, kot so jih doslej, temveč večje število majhnih svetlečih diod, LED. Glede na razporeditev svetlečih diod ločimo dve osnovni vrsti televizorjev LED. Pri prvi so svetleče diode razporejene ob robu zaslona, zaradi česar temu pravimo robna osvetlitev ali po angleško edge LED, pri drugi pa so svetleče diode razporejene po celi površini zaslona, zato ji pravimo polna osvetlitev (full LED). Novi Gorenjev model (LED 32SIP906LFHDI-100) z 82 centimetrskim zaslonom ima polno osvetlitev LED.

Prednosti LED osvetlitve

Osvetlitev zaslona s svetlečimi diodami ima štiri osnovne prednosti pred dosedanjimi televizorji LCD: boljšo sliko, tanjše ohišje, manjšo porabo elektrike in daljšo življenjsko dobo televizorja. Svetleče diode omogočajo enakomernejšo osvetlitev zaslona, zagotavljajo naravnejše barve in večji dinamični kontrast, kar še posebno velja za modele s polno osvetlitvijo LED, kakršen je model LED 32SIP906LFHDI-100 iz Gorenja, ki se ponaša tudi z izvrstnim kontrastnim razmerjem 500.000:1, kakršnega smo lahko še do nedavnega občudovali samo pri plazemskih televizorjih.

Nared za digitalno dobo

Napredna tehnologija LED je samo ena od prednosti novega Gorenjevega televizorja. Kot se spodobi za nove televizorje, je pripravljen za digitalni preklop ter ima vgrajen digitalni sprejemnik za prizemno (DVB-T) in kabelsko (DVB-C) televizijo. Nič več vam torej ne bo treba na televizor priklapljati dodatnega sprejemnika in se truditi z dvema daljincema, ne glede na to, ali uporabljate lastno anteno ali pa ste priključeni na kabelsko omrežje.

Verjetno je odveč omeniti, da ima novi model zaslon s polno visoko ločljivostjo (1920 x 1080 pik) in 100 herčno sliko s tehnologijo Speed Stream, ki zagotavlja gladko, tekoče premikanje tudi pri hitrih scenah. Za žive, naravne barve skrbi posebna tehnologija za napredno obdelavo videosignala Supreme Digital Colour. Tehnologija Inside Out je zadolžena za prikazovanje slike v sliki, slike ob sliki in teleteksta ob sliki. Vgrajena je tudi elektronika za obdelavo zvoka, ki s tehnologijo Cinema Surround Illusion poskrbi, da v televizor vgrajeni zvočniki ustvarijo prepričljiv vtis prostorskega zvoka.

Odlična je tudi podpora teletekstu, s sistemom Fast Text in pomnilnikom za 1000 strani. Tudi nabor priključkov je vsestranski, saj ima uporabnik na voljo štiri vhode HDMI, dva vhoda SCART, računalniški vhod VGA in dve vtičnici USB, v kateri lahko vtaknete pomnilniški ključek USB ali zunanji disk in si na zaslonu televizorja ogledate na njem shranjene fotografije (za kakovosten prikaz v visoki ločljivosti skrbi tehnologija HD Photo Vision) oziroma predvajate video ali glasbo. Vse, ki jim ni vseeno, kakšna je številka na mesečni položnici za elektriko, bo razveselil podatek, da novi Gorenjev televizor v stanju pripravljenosti porabi manj kot 0,15 vata.
Družina Gorenjevih televizorjev Illumina je torej bogatejša za novi, vsestransko uporaben in tehnično dovršen model, namenjen vsem, ki bi radi imeli sodoben televizijski sprejemnik, opremljen z najnovejšo tehnologijo po prijazni ceni.