Arhiv novic

E Premte, 8. Tetor 2010, London

Zlato priznanje za inovacijo kolekciji Gorenje designed by Karim Rashid

Zlato priznanje za inovacijo kolekciji Gorenje designed by Karim Rashid

Kolekcija nagrajena na DesignAwards 2010 v Londonu

Vrhunska kolekcija gospodinjskih aparatov Gorenje designed by Karim Rashid je na letošnjem izboru Design Awards 2010 osvojila zlato priznanje za izdelčno inovacijo. Design Awards je trajna shema za promocijo odličnosti oblikovanja za dom, ki jo organizira izdajatelj in založnik angleške revije Designer, podpira pa jo več kot 30 vodilnih ponudnikov izdelkov za dom v Veliki Britaniji. 

Zaključna slovesnost letošnjega natečaja Design Awards, ki vsako leto izpostavi in nagradi proizvode, ki najbolje predstavljajo odličnost in resnično inovativnost na področju oblikovanja, je letos potekala 5. oktobra v Londonu. Neodvisno žirijo je očarala kolekcija aparatov Gorenje designed by Karim Rashid, ki jo tvorijo pečica, napa ter kuhališče, vsem pa so skupne značilne zaobljene linije ter drzne barve, pogosto prisotne v oblikovanju Karima Rashida. Ta privlačna kolekcija vrhunskih aparatov prinaša svetlobo v kuhinjo in pomeni nepozabno izkušnjo za vse čute.

»Nadvse počaščen sem, da sem to nagrado prejel skupaj z Gorenjem. Gre za podjetje z iskrenim interesom za resnične inovacije, ki mi je dalo priložnost, da preskusim nekatere nove zamisli. Nisem namreč želel narediti zgolj še enega aparata; želel sem, da bi aparat spremenil vzdušje v samem prostoru. Želel sem uporabiti barve, vendar se jih mnogi v svojih domovih še vedno bojijo, posebej v kuhinji. Zato sem za pečico razvil minimalistično čelno ploščo z mehkimi robovi in navpično svetlobno LED linijo, ki ji uporabnik sam lahko spreminja barvo in jo prilagaja ambientu oziroma svojemu počutju. V bistvu gre za izkustveni objekt, objekt kot izkušnjo,« je ob prejeti nagradi dejal oblikovalec Karim Rashid.


Ruth Ferguson, Vodja trženja v Gorenju UK, pravi: "Izredno nas veseli, da smo na letošnjih Design Awards prejeli zlato priznanje za osupljivo kolekcijo Karim Rashid. Verjamemo, da je ta kolekcija resničen odraz Gorenjevega slovesa proizvajalca tako funkcionalnih kot vrhunsko oblikovanih izdelkov in linij. Gorenje je tudi prvi proizvajalec gospodinjskih aparatov, ki uporabnikom omogoča, da na zelo preprost način lahko sami spreminjajo  barvo svojih aparatov, in sicer z uporabo inovativne tehnologije MoodLite, razvite v Gorenju."

Inovativna navpična svetlobna LED linija na pečici in napi kolekcije Gorenje designed by Karim Rashidnamreč lahko zasije v sedmih izbranih barvnih odtenkih in tako omogoča uporabnikom, da videz aparata prilagodijo svojemu ambientu, trenutnemu razpoloženju ali celo svojemu življenjskemu slogu.

Bill Miller, direktor prodaje v Gorenje UK: "To je fantastičen dosežek, na katerega smo izjemno ponosni. Osvojitev te nagrade za oblikovanje potrjuje naš sloves proizvajalca všečnih in sodobnih proizvodov. Zlato priznanje je tudi potrdilo in vzpodbuda za maloprodajne partnerje ter kupce, da so z izbiro Gorenja izbrali aparate resnične kakovosti in inovativnosti."

Karim Rashid je industrijski oblikovalec, dobitnik mnogih nagrad, ki je sodeloval že v več sto projektih po vsem svetu. V sodelovanju z Gorenjem je oblikovalec, kot sam pravi, uresničil svojo dolgoletno željo po oblikovanju preprostih, vsakodnevnih predmetov, kot so gospodinjski aparati: “Imenitno je združiti svojo domišljijo z napredno tehnologijo ter ustvariti vrhunsko kolekcijo aparatov, ki predstavljala nepozabno izkušnjo za vse čute.” Združitev nespornega talenta oblikovalske ikone Karima Rashida z Gorenjevo visoko kakovostjo izvedbe vsakega detajla ter uporabo trpežnih materialov je botrovala kolekciji, ki se bo gotovo vtisnila v spomin. Inovativna kolekcija Gorenje designed by Karim Rashid sicer nagovarja zahtevnejše kupce, ki cenijo vrhunski dizajn in sledi brezčasne lepote.

Design Awards je shema za promocijo odličnosti oblikovanja za dom, ki jo organizira izdajatelj in založnik revije Designer, podpira pa jo več kot 30 vodilnih ponudnikov proizvodov za dom v Veliki Britaniji. Začetki tega natečaja segajo v leto 2003, ko so bile nagrade osredotočene na projekte oblikovanja kuhinj in kopalnic. Do danes se je razširil in časti dela oblikovalcev za celoten bivanjski prostor. Nagrade za produktno inovacijo, ki predstavljajo osrčje promocijske sheme, izpostavljajo in nagrajujejo proizvode, ki so rezultat resnične inovativnosti ter poudarjajo bistven  pomen proizvajalcev za napredek inovacij pri oblikovanju doma.