Arhiv novic

E Mërkurë, 14. Korrik 2010, Velenje

Zdravo kuhanje s parnim kuhalnikom

Zdravo kuhanje s parnim kuhalnikom

Okusen in kakovosten obrok za gurmanske užitke

Tempo življenja nas vse prevečkrat pripelje do tega, da si sredi delovnega dneva privoščimo le kakšen obrok hitre hrane ali pa ne uspemo zaužiti niti enega toplega obroka v dnevu. Ker sta prehrana in zdravje tesno povezana, so v Gorenju ponudili nove modele parnih kuhalnikov, ki s svojo preprosto uporabo in kakovostjo olajšajo vsakodnevno pripravo hrane in prihranijo čas. Pripravljamo lahko namreč več jedi hkrati; brez bojazni, da bi se vonji posameznih jedi mešali, saj v parnem kuhalniku hrane ne obdelujemo na tako visoki temperaturi.

S parnim kuhalnikom Gorenje FS 900 E lahko zase in za svoje najbližje na hitro pripravite zares polnovreden in zdrav obrok. Primeren je tako za popolne začetnike kot izkušene ljubiteljske kuharje.

Več prednastavljenih programov ter številne dodatne funkcije za izboljšanje okusa pripravljenih jedi omogočajo, da tudi začetniki brez težav vstopijo v svet kuhanja, hkrati pa olajšajo kuho vsem tistim, ki v določenem trenutku nimajo časa, a bi vseeno želeli pojesti nekaj zdravega.

Pomembne in dobrodošle funkcije novega parnega kuhalnika so tudi zakasnitev vklopa do 12 ur, samodejni izklop ob izteku nastavljenega časa kuhanja ter zvočni signal, ki opozarja na pomanjkanje vode v kuhalniku in samodejni izklop ob daljšem nedelovanju.

Zdrav in kakovosten obrok

Odlika parnega kuhalnika Gorenje FS 900 E je poleg hitrosti in preproste uporabe tudi zdrav način priprave hrane. S kuhanjem v pari se namreč v veliki meri ohranijo vitamini in hranilne snovi, pa tudi barva živil ostane naravna. Kljub izrazito hitremu življenjskemu tempu lahko vsi tisti, ki želijo skrbeti za zdrav način življenja, sedaj  s pomočjo novega Gorenjevega parnega kuhalnika poskrbijo za kakovosten dnevni obrok ter uživajo v polnosti  različnih okusov.

Priprava hrane v parnem kuhalniku

Hrano, ki jo želite kuhati v pari, razporedite v eno ali več posod za kuhanje v pari in/ali posodo za juho/riž. Pomembno je, da hrano razporedite tako, da bo med posameznimi kosi dovolj razmika, kar zagotovi najboljši pretok pare. Meso in perutnino položite v spodnjo posodo za kuhanje v pari, da sokovi surovega ali napol pečenega mesa ali perutnine ne kapljajo na druge jedi. Večje kose hrane in hrano, ki se v pari kuha dalj časa, postavite v spodnjo posodo za kuhanje v pari.

Jajca položite v posebej zanje namenjena mesta, da se primerno skuhajo Ko ste naložili vse jedi, ki jih želite skuhati, eno ali več posod za kuhanje v pari posadite na pladenj za kapljanje. Če želite uporabiti posodo za juho/riž, jo postavite na najvišjo posodo za kuhanje v pari. Poskrbite, da so posode pravilno in stabilno nameščene, seveda pa ni treba vedno uporabiti vseh posod za kuhanje v pari. Želimo vam prijetno kuhanje in dober tek!

Vanilijeva rižota (za 4 osebe)

Sestavine


  • 1 skodelica riža
  • 2 ½  skodelici / 625 ml mleka
  • ¼ skodelice sladkorja
  • 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
  • ½ skodelice/125 ml smetane

Postopek:

  1. Vodni zbiralnik napolnimo do oznake MAX, vstavimo odcejalnik in na vrh postavimo košaro parnega kuhalnika
  2. Riž, mleko in sladkor vsujemo v posodo za kuhanje riža/omak. Posodo za kuhanje riža/omak previdno vstavimo v košaro parnega kuhalnika. Pokrijemo s pokrovko.
  3. Čas kuhanja nastavimo na 60 minut oziroma dokler riž ni kuhan in ne vsrka vse tekočine. Čas kuhanja po potrebi skrajšamo ali podaljšamo.
  4. Pokrovko odstranimo in dodamo ekstrakt vanilije ter smetano. Nežno premešamo, da se vanilija in smetana vmešata v maso. Pokrijemo s pokrovko in kuhamo v pari še nadaljnjih 5-8 minut oziroma dokler ne dobimo goste, kremaste mase.


Kuhane pudinge pazljivo vzamemo iz kuhalnika. Ponudimo vroče s kuhanim ali svežim sadjem. Lahko jih ponudimo v modelih ali pa jih iz modelov obrnemo navzven in položimo na servirne krožnike.

Po želji jih lahko uživamo z jajčno kremo ali sladoledom.

Mesne kroglice po grško s paradižnikovo omako

Sestavine (za približno 32 kroglic):

Paradižnikova omaka:

  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 velika olupljena in na drobno sesekljana čebula
  • ½ na drobno sesekljane zelene paprike
  • 5 na drobno sesekljanih strokov česna
  • 2 x 400g konzervi olupljenih in na koščke narezanih paradižnikov
  • 2 čajni žlički tesno pakiranega rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička morske soli po okusu

Mesne kroglice:

  • 3 rezine belega kruha brez skorje
  • 1 skodelica / 250 ml mleka
  • 500g mletega mesa
  • 1 srednje velika na drobno narezana čebula
  • 2 na drobno sesekljana stroka česna
  • 2 čajni žlički posušenih listov origana
  • ½ skodelice sesekljanega peteršilja
  • 1 jedilna žlica limoninega soka
  • 1 čajna žlička morske soli
  • sveže mlet črn poper po okusu

Postopek:

Paradižnikova omaka:

  1. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo, papriko in česen, pražimo 12 do15 minut oziroma dokler čebula ne postekleni.
  2. Dodamo paradižnike, sladkor in sol, pokrijemo s pokrovko in  pustimo, da zavre, znižamo temperaturo in kuhamo nadaljnjih 30 minut. Občasno premešamo.

Mesne kroglice:

  1. V skledi 20 minut namakamo kruh v mleku, dokler kruh ne vpije v kruh ne vpije vsega mleka in postane postane zelo mehak.
  2. Kruh vzamemo iz sklede, ga položimo na cedilo in pritisnemo z roko na kruh, da odteče večina tekočine. Tekočino odlijemo in kruh položimo v večjo skledo.
  3. Preostale sestavine za mesne kroglice dodamo kruhu in dobro premešamo. Iz mase oblikujemo kroglice premera približno 3 - 4 cm.
  4. Vodni zbiralnik napolnimo do oznake MAX in vstavimo odcejalnik.
  5. Mesne kroglice enakomerno porazdelimo v košari parnega kuhalnika. Košari postavimo na parni kuhalnik in pokrijemo s pokrovko.
  6. Čas kuhanja nastavimo na 15 minut. Po potrebi ga skrajšamo ali podaljšamo.

Kuhane mesne kroglice pokapamo s paradižnikovo omako in ponudimo vroče.


Recepti Gorenje