Arhiv novic

E Enjte, 19. Mars 2009, Velenje

S polno paro do zdrave prehrane

Zdrav način priprave hrane v parni pečici

Za vse, ki prisegate na zdrav način prehranjevanja, v Gorenju predstavljajo novo vgradno kompaktno parno pečico, ki omogoča kuhanje s paro, vročim zrakom ali kombinacijo vročega zraka in pare – odvisno od vrste jedi in vaših želja. Okusno ali zdravo zdaj torej ni več dilema; v Gorenjevih kompaktnih parnih pečicah je oboje združeno na istem krožniku.

Edinstvena parna kopel SteamPower

Kompaktno kombinirano parno pečico Gorenje odlikuje edinstvena parna kopel SteamPower, pri kateri se tok pare samodejno prilagaja glede na izbrani prednastavljeni program priprave hrane, po želji pa lahko količino pare za posamezno jed določite tudi sami. Med argumenti za nakup omenimo še elektronsko upravljanje na dotik, energijski razred A, pa tudi kompaktne mere; v višino namreč meri le 45 cm, njena uporabna prostornina pa je kar 27 litrov. Pečica ponuja izbiro šestih funkcij kuhanja oziroma pečenja, samostojno ali v kombinaciji,  bogat nabor prednastavljenih programov ProfessionalCooking pa tudi neveščim kuhanja pomaga do odličnih rezultatov.

Nova kombinirana parna pečica kompaktnih mer  omogoča sočasno parno kuhanje na dveh nivojih, pri konvencionalni peki drobnega peciva z vročim zrakom pa uporabo kar treh nivojev hkrati!

Kuhanje v sopari je eden najbolj zdravih načinov priprave hrane in pravo odkritje za tiste, ki cenite zdrave in okusne jedi

Kuhanje v sopari je na Kitajskem že tisočletja nekaj povsem vsakdanjega. Pri nas pa se je bolj uveljavil način kuhanja v vodi, pri katerem hrana izgubi največ hranilnih snovi, ki se med kuhanjem izlužijo iz živil. Hranilne snovi, vitamini in beljakovine se izgubljajo tudi med pečenjem v pečici, nekaj manj med dušenjem. Najmanj hranil pa se izgubi, če kuhamo v sopari. Ker hrana ni v stiku z vodo, se rudninske snovi in vitamini skoraj v celoti ohranijo. Hrana ostane polnega, intenzivnega okusa ter naravnih, živih barv.

Bogat nabor funkcij kuhanja oziroma pečenja

ProCooking – funkcija profesionalnega kuhanja

Omogoča kuhanje v več fazah. Sistem kuhanja je zlasti primeren za narastke in pripravo različnih vrst testa, saj se v začetni fazi hrana kuha v pari, po določenem času pa program preklopi na kuhanje z vročim zrakom.

HotAir - pečenje z vročim zrakom

Parna pečica omogoča tudi konvencionalno pečenje jedi z vročim zrakom. Ventilator s kroženjem vročega zraka poskrbi za enakomerno zapečenost jedi.

SteamCooking - kuhanje s paro

Parno kuhanje omogoča ohranjanje vseh hranljivih snovi in vitaminov.

CombinedCooking - kuhanje z vročim zrakom in paro

Ta metoda kuhanja je enakovredna kuhanju z vročim zrakom, le da omogoča še vključevanje parnega kuhanja. Paro lahko dovajate sami kadarkoli med procesom pečenja. Po 10 min se dotok pare samodejno izklopi, seveda pa ga lahko na upravljanem zaslonu izključite tudi prej.

Regeneration – funkcija pogrevanja hrane

Para skupaj z vročim zrakom segreva pečico hitreje, hrana pa ostaja sočna in enakomerno pečena. Tovrstna nastavitev je zlasti primerna za pogrevanje predhodno pripravljene hrane ter predkuhane in zamrznjene hrane.

SlowCooking – kuhanje pri nizkih temperaturah

Metoda kuhanja pri nizkih temperaturah je primerna za živila, ki potrebujejo daljši čas priprave. Z njo boste lahko pripravili okusne in enakomerno zapečene mesne jedi. Pečenje se izvaja z uporabo priložene temperaturne sonde.

Prim. asist. Jana Govc Eržen, dr. med., nacionalna koordinatorica za preventivo srčno žilnih bolezni:

»Načela zdravega prehranjevanja so zelo dobro poznana vsem ljudem, katerim je zdravje pomembna vrednota. Strokovnjaki, ki se ukvarjamo s področjem zdravega načina prehranjevanja svetujemo, da naj ljudje vsak dan in večkrat na dan uživajo sadje in zelenjavo, izbirajo puste vrste mesa, namesto mesa pa naj večkrat v tednu raje posežejo po ribah in stročnicah. V prehrani svetujemo zmanjšanje vnosa maščob živalskega izvora in uživanje maščob rastlinskega izvora. Tudi če še tako dobro izbiramo živila in jih uživamo kot to prikazuje prehranska piramida, je vendarle izjemno pomembno, na kakšen način bomo hrano pripravili.

Kuhanje v sopari je prav gotovo eden izmed načinov priprave hrane, ki ga priporočam vsem, ki se želijo zdravo prehranjevati. To je način, ki ne zahteva uporabe dodatnih maščob za pripravo in je s tega vidika primeren za ohranjanje zdravja ter preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni. Kuhanje na sopari je imenitna rešitev tudi za izboljšanje zdravja pri bolnikih, ki se zdravijo zaradi povišanih vrednosti holesterola v krvi, zvišanega krvnega tlaka in sladkorne bolezni. Tak način priprave hrane priporočam tudi vsem, ki imajo težave s prekomerno telesno težo.«

Recept za postrv s porom in holandsko omako

Sestavine:

  • 600 g fileja postrvi
  • 2 jedilni žlici morske soli
  • 12 stebel pora

Holandska omaka:

  • ½ dl belega vinskega kisa
  • ½ dl vode
  • 10 zrn črnega popra
  • ½ dl vode
  • 6 rumenjakov
  • 400 g masla, v majhnih kockah
  • 1 šop širokolistnega peteršilja

Priprava:

Preglejte fileje postrvi, odstranite morebitne preostale koščice ter jih razrežite na štiri enako velike dele. Ribo rahlo posolite, nato pa jo pokrijte in postavite v hladilnik za 2 do 6 ur.  Sperite stebla pora in odstranite zunanje liste. Segrejte pečico na 160 °C.
Ko je riba po 2 do 6 urah nasoljena, naložite porova stebla na dno perforiranega pekača parne pečice, čeznje pa položite kose ribe.
Vse skupaj postavite v pečico, kjer naj se kuha v pari 15 do 20 minut. Beli vinski kis, vodo ter zrna črnega popra zmešajte v kozici in kuhajte na močnem ognju, da se mešanica zgosti (na približno polovico prvotnega volumna). Odstavite kozico in počakajte, da se zgoščena zmes ohladi. Dodajte rumenjake in jih hitro stepite na srednjem ognju, da dobite gosto in penasto maso. Bistveno je, da temperatura zmesi ne preseže 82 °C, skratka, da ne zavre. V penasto maso postopoma dodajajte maslo in ves čas stepajte. Postrezite nemudoma in ne pogrevajte.

Kuhar priporoča, da k jedi postrežete Chardonnay.