Arhiv novic

E Premte, 3. Tetor 2008, Ljubljana

Nagrada »Dobra zasnova BIO« za projekt White Qube

Nagrada »Dobra zasnova BIO« za projekt White Qube

V Arhitekturnem muzeju Ljubljana so včeraj zvečer svečano odprli že 21. bienale industrijskega oblikovanja BIO 21, veliko mednarodno razstavo industrijskega oblikovanja, vidnih sporočil in oblikovalskih zasnov.

Na svečanem dogodku ob odprtju je Gorenje Design Studio prejel nagrado "Dobra zasnova BIO" (BIO Quality Concept Award) za konceptualni projekt White Qube mlade oblikovalke Tine Jerabek.
Bienale industrijskega oblikovanja ali kratko BIO je ugledna in uveljavljena mednarodna razstava, ki že 44 let vsaki dve leti predstavlja najboljše izdelke in prototipe s področja industrijskega oblikovanja, vidnih sporočil in oblikovalskih zasnov iz vsega sveta. Neodvisna mednarodna žirija 21. Bienala industrijskega oblikovanja je v obrazložitvi nagrade "Dobra zasnova BIO" za projektni koncept White Qube zapisala: »Gospodinjski aparati, ki spremenijo dojemanje konvencionalne kuhinje in prikazujejo domiselno oblikovanje, primerno sodobnemu življenjskemu slogu.«

Avtorica koncepta Tina Jerabek je ob prejemu nagrade povedala: »Qube, ki ga odlikujeta popolna ergonomija in privlačna zaobljenost, je idealen koncept za opremljanje odprtih podstrešij starih meščanskih hiš, loftov in izvirno preurejenih stanovanj v odsluženih industrijskih objektih, kjer ambienta ne definirajo s stenami omejeni prostori. Kuhinja postane svoboden odprt prostor, ki sam po sebi nagovarja h kreativnim in inovativnim rešitvam.«
White Qube - Alternativna družina prostostoječih gospodinjskih aparatov

Konceptualni projekt prostostoječih aparatov Qube, ki so ga zasnovali v Gorenje Studio Design, pomeni pravo revolucijo v opremljanju sodobnih bivanjskih okolij, kjer ureditve prostorov s skritimi infrastrukturnimi vozli in napeljavami v dvignjenih talnih in spuščenih stropnih konstrukcijah dobijo pravo vsebino.

Nova bivanjska kultura Qube napoveduje maksimalno revolucijo minimalizma

Prostostoječi elementi kuhinjskega pohištva oblikujejo prostor na nov, izviren način. Stena ne predstavlja več nikakršne omejitve. Prostori prihodnosti so prostori svobodnega pogleda, odprtosti, svežine. V razgibanih, popolnoma odprtih ali delno odprtih bivalnih in poslovnih prostorih pridejo do izraza aparati, do popolnosti oblikovani z vseh strani, kar avtorica poimenuje »all-around design«. Inovativno oblikovani aparati so oviti v belo matirano steklo z ice učinkom, zaobljen aluminijast profil, ki je hkrati nosilna konstrukcija aparatov, pa še poudarja mehkobo dizajna in lebdeč vtis zračnosti. Nova bivanjska kultura Qube napoveduje maksimalno revolucijo minimalizma.