Arhiv novic

E Enjte, 18. Shtator 2008, Dunaj

Gorenje povečalo vrednost blagovne znamke za 63 milijonov evrov

Gorenje povečalo vrednost blagovne znamke za 63 milijonov evrov

Ugledni avstrijski zasebni inštitut European Brand Institute z Dunaja je v sredo, 17. septembra 2008, predstavil izsledke raziskave o blagovnih znamkah na evropski ravni, ki je zajela 3000 podjetij iz 24 držav. Na vzhodu Evrope so kot pozitiven zgled vodilne blagovne znamke izpostavili Gorenje, katere vrednost so ocenili na 445 milijonov evrov. V primerjavi z oceno iz lanskega leta je Gorenje povečalo vrednost blagovne znamke za 63 milijonov evrov.

European Brand Institute je v letošnji raziskavi izpostavil, da so uspešne tiste blagovne znamke, ki se prilagajajo regionalnim kulturam, pričakovanjem in potrebam ter da močne blagovne znamke pomembno prispevajo h krepitvi identitete, večanju zaposlenosti in nacionalni gospodarski rasti. Na evropskem polju blagovnih znamk sicer obstaja pomembna ločnica med vzhodnimi in zahodnimi državami, kjer prostor obvladujejo internacionalne korporacijske znamke. Kot zgled vsem članicam Evropske unije postavljajo tri izjemne nacionalne blagovne znamke OTP Bank na Madžarskem, telekomunikacijsko znamko Beeline v Rusiji in v Sloveniji gospodinjske aparate znamke Gorenje, ki je utrdila vodilni položaj na vzhodno evropskih trgih in svojo vrednost povečala na 445 milijonov evrov, kar je kar 63 milijonov evrov oziroma 16,5 odstotka več kot pred letom dni.

Raziskava, ki je objavljena na spletni strani www.eurobrand.cc, razvršča znamke po kategoriziranih lestvicah v šestnajstih industrijskih panogah glede na blagovne znamke korporacij, individualne blagovne znamke, glede na državo ter glede na panogo.

Gorenje je blagovna znamka, ki milijonom uporabnikom po Evropi in svetu predstavlja sinonim moderne, inovativne, tehnološko napredne znamke gospodinjskih aparatov, ki jih odlikuje vrhunski dizajn. Njena prepoznavnost med potrošniki je visoka, ugled odličnosti in kakovosti pa si je pridobila skozi več kot polstoletno prisotnost na trgu. V vrh najbolj uglednih podjetij v Sloveniji, se uvršča tudi njen lastnik - korporacija Gorenje, prav tako mnogi njeni vodilni menedžerji, ki slovijo in so prepoznani kot najboljši na svojih področjih. Odličnost uresničevanja Gorenjeve vizije pa že več let zapored potrjujejo tudi nagrade za najbolj odprto družbo, za sistematično investiranje v znanje in skrb za izobraževanje zaposlenih, za inovacije, najboljše odnose z različnimi javnostmi ter na področju prijaznosti do okolja in energetske učinkovitosti. Posebno dodano vrednost ugleda blagovne znamke Gorenje, poleg skrbno načrtovane strategije Gorenja in njenih zaposlenih, predstavljajo tudi številne strokovne nagrade iz vrst oblikovanja.

Gorenje je podjetje z ambiciozno vizijo postati najbolj inovativen, v oblikovanje usmerjen proizvajalec izdelkov za dom na svetu. Na tržišča želi vedno znova pristopati kot izzivalec in ne kot sledilec. Vsako leto vloži v razvoj v povprečju 40 do 50 milijonov evrov. Tako je podjetje investiralo v prenovo tehnoloških postopkov vseh proizvodnih programov in na tržišča uvedlo popolnoma nove generacije tehnološko naprednih, inovativnih, okolju in uporabniku prijaznih aparatov, ki jih na prvi pogled odlikuje prepoznaven dizajn. Tudi na področju ekologije ter energetske učinkovitosti in varčnosti se Gorenje lahko pohvali z nadstandardnimi dosežki tako pri proizvodih kot pri proizvodnih procesih, vrhunsko oblikovanje, ki se rojeva v Gorenje Design Studiu, pa dopolnjuje s sodelovanjem s priznanimi svetovnimi oblikovalci. Gorenje, ki je v družbi vodilnih evropskih proizvajalcev gospodinjskih aparatov že skoraj šest desetletij, bo tudi v prihodnje vztrajno krepilo položaj v oblikovanje usmerjenega ustvarjalca izdelkov za dom ter s povečevanjem obsega proizvodnje in širitvijo prodajnih poti iskalo priložnosti na novih trgih drugih celin.