Arhiv novic

E Enjte, 7. Nëntor 2013, Velenje

Gorenje na deseti obletnici Meseca oblikovanja

Gorenje se je tudi letos predstavilo na domačem oblikovalskem dogodku Mesec oblikovanja, ki postaja iz leta v leto vedno bolj v mednarodni prostor zazrt in odprt dogodek. Pralni stroj SensoCare NGPS12 ter toplotna črpalka Aerogor Gorenje sta med letošnjimi dobitniki nagrade Oblikovanje leta 2013 na ogled postavljena na razstavi Design Expo. Retrospektivna razstava Vrhunci slovenskega oblikovanja, ki je predstavila izdelke prejemnikov oblikovalskih nagrad Meseca oblikovanja od leta 2003 do 2013, pa je iz vrst Gorenja na ogled postavila kultni pralni stroj Simple&Logical, dobitnika nagrade Brezčasni leta 2011.

Mesec oblikovanja je letos med 7. 10. in 7. 11. 2013 gostil kar 150 strokovnjakov in predavateljev, od tega 50 tujih, organiziral in izvedel 12 razstav, 9 predavanj, 3 konference, 3 delavnice, dogodek oblikovalska okuševalnica ter kot novost uvedel pop-up trgovino Kontrast, v poskusu vzpostavitve prodaje domačih dizajnerskih izdelkov. Dogodke v sklopu Meseca oblikovanja je obiskalo preko 13.000 obiskovalcev, zadnje bodo gostili na zaključnem dogodku ta četrtek, 7.11.2013, ob 19. uri v nekdanji tiskarni Mladinske knjige v Ljubljani, ki je letos gostila glavno razstavišče in stičišče dogodkov Meseca oblikovanja, združenega pod imenom »Mesto dizajna«.

Gorenje letos prejemnik dveh nagrad Oblikovanje leta 2013

Pralni stroj SensoCare odlikuje pregledna čelna plošča in brezčasna estetika

Pralni stroj nove generacije Gorenje SensoCare NGPS12 odlikujejo prečiščene linije z dvema izstopajočima detajloma - uporabniškim vmesnikom in ročajem vrat, ki s svojo obliko in robustnostjo sporočata tehnično popolnost in dolgotrajno zmogljivost aparata.

Praktična in estetska zunanja enota toplotne črpalke Gorenje Aerogor

Toplotne črpalke Gorenje Aerogor zrak/voda so sestavljene iz notranje in zunanje enote, ki skupaj omogočata ogrevanje prostorov ter celovito oskrbo s toplo sanitarno vodo. Zunanja enota je element, ki stoji na prostem ob stanovanjski enoti, zato so ji v Gorenju pri oblikovanju namenili posebno pozornost.

Gorenje na razstavi Vrhunci slovenskega oblikovanja

Gorenje je bilo na letošnjem 10. Mesecu oblikovanja predstavljeno tudi znotraj retrospektivne razstave Vrhunci slovenskega oblikovanja, to je razstave izdelkov, ki so bili prejemniki oblikovalskih nagrad Meseca oblikovanja od leta 2003 do 2013. Oči obiskovalcev je tako iz vrst Gorenja pritegnil kultni pralni stroj Simple&Logical, ki je bil leta 2011 prejemnik nagrade Brezčasno slovensko oblikovanje. Ob njem so bili na plakatih predstavljeni tudi ostali izdelki Gorenja, ki so bili v preteklem desetletju prejemniki oblikovalskih priznanj Meseca oblikovanja.

Gorenje do danes prejelo osem oblikovalskih priznanj Meseca oblikovanja

Gorenje je leta 2005 prvič prejelo oblikovalsko priznanje Meseca oblikovanja Zgodba o uspehu 2005, predstavljena sta bila pralni in sušilni aparat Premium Touch kot takratni razvojni in oblikovni vrhunec Gorenja. Leta 2011 je Mesec oblikovanja Gorenje počastil s podelitvijo nagrade Brezčasno slovensko oblikovanje, ki ga je prejel pralni stroj Simple&Logical. Leta 2011 je bil z nagrado častno priznanje Oblikovanje leta nagrajen tudi upravljalni vmesnik za gospodinjske aparate Gorenje, ki odlikuje inovativnost pečice HomeChef. Leta 2012 je Gorenje prejelo tri priznanja Slovenskih nagrad za oblikovanje: Oblikovanje leta za pralni in sušilni aparat SensoCare ter kuhališče IQcook ter Interier leta za arhitekturno in grafično rešitev razstave Gorenje z vizijo. Letos pa je dobitnik nagrade Oblikovanje leta za pralni stroj SensoCare NGPS12 ter toplotno črpalko Aerogor Gorenje.

Deset let Meseca oblikovanja

Mesec oblikovanja je svoja vrata z razstavno in konferenčno aktivnostjo prvič odprl oktobra 2003 z željo predstavljanja in spodbujanja slovenskega produktnega oblikovanja in oblikovanja interjerja. Vse od svojih prvih začetkov je prepoznaval dobro oblikovanje in strmel za povečanje njegove prepoznavnosti, za izboljšanje vidnosti in vrednotenje dosežkov. Iz tega poslanstva so se v preteklih desetih letih razvile tudi nagrade Meseca oblikovanja. Slovenske nagrade za oblikovanje se podeljujejo oblikovalcem v štirih kategorijah: Oblikovanje leta - za najboljši oblikovalski dosežek v preteklem letu; Interier leta - za izjemen dosežek v oblikovanju interiera v preteklem letu; Brezčasni - za oblikovanje, ki je prestalo preizkus časa in dokazalo trajno vrednost; Perspektivni - za prepoznaven dosežek mladih oblikovalcev in arhitektov njihovem polju.

Zaključni dogodek ob deseti obletnici Meseca oblikovanja, se bo odvil v četrtek, 7. 11. 2013, ob 19. uri v Severjevi tiskarni Mladinska knjiga, Dunajska 123, Ljubljana.