Arhiv novic

E Martë, 16. Prill 2013, Koper

Kulinarično tekmovanje Kuhnapato v koprskem Studiu Gorenje

Kulinarično tekmovanje Kuhnapato v koprskem Studiu Gorenje

V petek, 12. 4. 2013 se je v koprskem Studiu Gorenje ponovno predstavilo 13 tekmovalnih skupin osnovnošolcev Osrednje Slovenije in Primorske, ki v večini pozabljene jedi svojih krajev ponovno postavljajo na svoje mesto – med nas in morda na kak gostilniški jedilnik.

Ko tudi na Primorskem zadiši po domačem

Bilo je – enostavno – izjemno! Srčno, zavzeto, z vsem spoštovanjem do kuharskih postopkov, sestavin, okusov in končnega videza jedi, so prav vsi z odliko opravili svojo nalogo. Ponosno so jedi predstavljali strokovni žiriji, nadgradili svoje znanje z regijskih tekmovanj, kar je seveda tudi eden izmed ciljev projekta. Ker gre za osnovnošolce med petim in devetim razredom, vendar je med njimi bilo opaziti tudi tretješolce, bi bilo pričakovati, da bodo nekatera opravila že sama po sebi umevna in tako predstavljena z manj vneme. Bilo je ravno obratno, za kar zahvala gre predvsem njihovim mentorjem v čast odlične motivacije, usmeritev po črpanju znanja in celotnega truda, ki so ga vložili za zdravo in odgovorno življenjsko pot naših potomcev.

Žirija, ki so jo tokrat sestavljali Tatjana Butul, nosilka gibanja Slow Food Slovenija, Milan Graj, lastnik in glavni chef v restavraciji Grad Socerb, Alberto Pucer, eminenca slovenske kulinarične etnologije in Anka Peljhan, organizatorka projekta, se je sprva naslajala nad umetninami, ki so jih pripravljali otroci, skoraj začudeno strmela nad postopki, idejami in izvedbo vsega videnega. Ga. Tatjana Butul je v ospredje postavila povezavo bistva projekta z gibanjem ali poslanstvom Slow Food načel. Črpanje lokalnih sestavin, priprava po avtohtonih receptih, interpretacija jedi, ki nekoč niso bile namenjene le same sebi – in tako bi moralo biti še danes – ter vse to v miru, z užitkom in spoštovanjem. G. Milan Graj, ki je videl in izumil že marsikatero kulinarično mojstrovino, nadgrajuje svoje vrhunsko znanje, je takoj našel marsikaj za svoj jedilni list in med mladimi kuharji videl prenekatere bodoče kuharske zvezde. G. Alberto Pucer je dodal pečat s svojim znanjem o zgodovini jedi, različicah, ki so veljale včasih, izvoru in pomagal pri pozitivni vnemi vseh nas.

Seveda so vsi komentarji bili namenjeni mladim, glavnim akterjem, da bodo vedenje dodali v koš svojega znanja in znali ceniti domače tudi v bodoče.

Izmed najboljših iz regijskih tekmovanj je žirija izbrala 5 skupin, tako bomo v finalu 15. 5. 2013 na Dvorcu Zemono videli mojstrovine skupin:

  • Trnovčki, OŠ Trnovo v Ljubljani, z ribjimi zvitki z bučo in zaroštanim močnikom
  • Barjanci, OŠ Antona Martina Slomška, Vrhnika, z Vrhniško ribjo obaro iz 5 vrst rib in slivovimi štruklji
  • Šturke, OŠ Šturje Ajdovščina, ki so kuhale štokviž golaž s polento in bleke z orehi
  • Soški kuharji, OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, s filejem šarenke žepki krompirjevega testa z ribjim nadevom in buljo
  • Cvetoče brike, OŠ Dobrovo, s štokvižem na belo z belo polento in repki s pršutom in vinom

Se že veselimo …