Arhiv novic

E Martë, 12. Mars 2013, Dvorec Zemono

Inovativnost in dovršenost mladih kuharjev

Inovativnost in dovršenost mladih kuharjev

Z velikim strahospoštovanjem je bilo 6. 3. 2013 na Dvorcu Zemono izpeljano prvo letošnje regijsko tekmovanje v lokalni avtohtoni kulinariki naše dežele. Kot je bilo neskromno pričakovati, so Primorci presegli še tako ambiciozno zastavljene cilje in želje vseh organizatorjev, Chefov in žirije.

Primorska regija

Spopad z ribjo jedjo je bil skrbno načrtovan postopek in rezultati priprav in navodil mentorjev osnovnošolcev so obrodili sadove cele palete najrazličnejših jedi tako in drugače povezanih s soško postrvjo, lipanom, šarenko, sardelicami ali polenovko. Vsaka jed je imela svoj vzrok, ki so ga otroci iz Goriških Brd, Posočja, Vipavske doline in Krasa znali izjemno interpretirati. Izbor in prikaz testenih prilog ali močnatih jedi, kot druge tekmovalne kategorije, je potrdil smiselnost zastavljene naloge. Osnovnošolci Primorske so dokazali, da so ne glede na leta in šolske obveznosti, sposobni kosati se v velikimi kuharji, z nasmehom, pesmijo in razlago o običajih, ki so krojili pripravo posameznih jedi nekoč.

Dolenjska regija

Že naslednje tekmovanje pa se je odvilo v petek, 8. 3. 2013 v Hiši kulinarike in turizma, prijetnem okolju sredi Novega mesta. Eden od dokazov, da je lanskoletno tekmovanje obrodilo sadove pri tistih, ki jim je vse skupaj najbolj namenjeno – osnovnošolcih Slovenije, je prav OŠ Drska iz Novega mesta, saj se je prijavilo 8 tekmovalnih skupin, ki smo jim dali priložnost pokazati svoje kuharske veščine javnosti.

Mlade, na prvi pogled neizkušene otroške roke, so pogumno obdelovale krapa ali postrv, pa četudi ga je bilo potrebno razrezati, očistiti ali filirati, napolnile postrv in vse to pripravile v inovativnih različicah receptov naših prednikov. Glede na to, da je tudi dolenjska regija bogata s kulinarično zgodovino, smo bili deležni puhle, tovorne potice in štrukljev na najrazličnejše načine, izjemnih oblik, okusa in videza z razlago: od kod izvira recept in zakaj so jed včasih pripravljali.

Sledi spopad širše dolenjske regije s Kozjanskim, ki se bo zgodil 12. 3. 2013 v Domačiji Novak v Sadinji vasi pri Žužemberku, kjer je prav sladkovodna riba zelo doma še posebej v kombinaciji z organskimi »oranžnimi« vini in kjer se na krožnikih znajde le pridelano doma. Izjemno prijazno domače okolje s kuharskimi strokovnjaki dolenjske in Kozjanskega obeta kulinarične presežke, ki bodo pomagali obuditi del slovenske kulturne dediščine.