Arhiv novic

E Hënë, 18. Shkurt 2013

Slovenski osnovnošolci bodo spet kuhali

Gorenje tudi v tej sezoni sodeluje v projektu kuhnapato.si, ki bi mu povsem suvereno lahko rekli revija slovenskih lokalnih jedi, ki jih bodo spretno pripravljali slovenski osnovnošolci, ki bodo tudi letos kuhali na sedaj že dodobra preizkušenih prenosnih indukcijskih kuhališčih Gorenje.

Včerajšnja predstavitev na Osnovni šoli Trnovo je nov projekt tekmovanja v lokalni avtohtoni kulinariki osnovnošolcev pospremila v življenje. »Lanska pot v neznano je z veliko mero intuziazma, energije in seveda dela ter zaupanja partnerjev in strokovne javnosti, ter ne-nazadnje sveta medijev obrodila sadove. Hvala sedmi sili, ki je nesebično, a popolnoma profesionalno omogočila razpoznavnost projekta pripeljati v domala vsak slovenski dom, je ob tej priložnosti povedala vodja projekta Anka Peljhan, Društvo Vesela kuhinja.

Pod budnim mentorstvom velikega Chefa Janeza Bratovža so »mladi kuharji« v lanskem šolskem letu presegli vsa pričakovanja in zastavljene cilje, saj je na tekmovanju sodelovalo 89 skupin ali skoraj 600 osnovnošolcev iz različnih slovenskih regij, ki so z medgeneracijsko komunikacijo in prizadevanji svojih mentorjev – učiteljev gospodinjskega pouka doprinesli ali obudili mnogo že skoraj pozabljenih receptov naših prednikov.

Otroci so osvojili debelo kuharsko znanje, od postopkov rokovanja s kuhinjskimi pripomočki in sestavinami, dobili so izjemen čut za prefinjen okus in dekoracijo jedi / krožnika, naučili so se uporabljati domače sestavine in njihove karakteristike ter jedi prinesli na domače krožnike – ali v svoje domove. Vse, kar so skuhali, so tudi pojedli in tako naredili korak k zdravemu in odgovornemu načinu življenja. Na podlagi zbranih receptov je nastala tudi knjiga, ki vključuje 130 lokalno značilnih v veliki meri več nepoznanih jedi, postopke dela in običaje, kdaj ali zakaj so se jedi pripravljale.

Na vrsti je nova etapa tekmovanja v obujanju lokalnih jedi. »Ker ima projekt velik izobraževalni pomen za otroke ob prvem pravem seznanjanju s širokim kulinaričnim področjem in ker ni vseeno, kako jim prikažemo celoten kulinarični proces, smo za tekmovanje izbrali lokacije, kjer domujejo izvrstni kuharji ali vrhunski Chefi,« je še dodala Pejhanova.

Tekmovanja bodo med drugim gostili tudi Gorenjevi prodajni studii po vsej Sloveniji, s priznanimi kuharji Gorenje Gostinstva. Otroci in njihovi mentorji pa se bodo lahko seznanili z najnovejšimi dosežki na področju kuhinjskih aparatov in tehnologij slovenske blagovne znamke Gorenje, ki ima že več kot 60-letno tradicijo.