Arhiv novic

E Martë, 6. Nëntor 2012

Vabljeni na predstavitev knjige Pozabljeni recepti naših prababic v Studie Gorenje

Vabljeni na predstavitev knjige Pozabljeni recepti naših prababic v Studie Gorenje

Vabimo vas na predstavitev knjige Pozabljeni recepti naših babic, kjer so zbrani številni recepti iz bolj ali manj skritih kotičkov naše dežele, izpod prstkov slovenskih osnovnošolcev, ki so se v okviru projekta »Domača kuhna pa to« pomerili na tekmovanju obujanja slovenske lokalne kulinarične dediščine.

Domača kuhna pa to ali Otroci obujajo zgodovino slovenske kulinarike

Številne lokalne jedi, ki so jih kuhale naše babice, sosede ali so se njihovi recepti založili nekje na podstrešju pod kupom prahu ali v ostarelih omarah, so doživeli ponovno rojstvo. Skoraj 600 osnovnošolcev, ki so se spopadli z zahtevno nalogo obujanja slovenske kulinarične dediščine in prikazali postopek, govorili o običajih, ko so se jedi kuhale, o vsem nekaj napisali in vse to tudi pojedli, so zaslužni za preporod jedilnika v marsikaterem slovenskem domu in velikega koraka proti koriščenju domače zelenjave, mesa in mlečnih izdelkov ter tako poti k zdravju.

Potem ko smo spremljali tekmovanje osnovnošolcev v pripravljanju avtohtonih slovenskih jedi, je tu še obljubljeni knjižni repete: avtorica tekmovanja Anka Peljhan je zbrala več kot 140 receptov, ki so jih otroci s pomočjo mentoric izbrskali iz spomina svojih babic in dedkov, in jih objavila v ljubki knjižici. To bo prava kuharica za vse ljubitelje »okusa po starem«. Za pokušnjo: prvi je recept za prleške murke, zadnji pa za fancle.


Vabljeni na predstavitev knjige Pozabljeni recepti naših babic v studie Gorenje:

četrtek, 15.11.2012 ob 17. uri v Studiu Gorenje Ljubljana
torek, 13.11.2012 ob 17. uri v Studiu Gorenje Koper
četrtek, 15.11.2012 ob 17. uri v Studiu Gorenje Maribor


Vabljeni na okusno dišeč dogodek poln presenečenj!