Arhiv novic

E Premte, 17. Shkurt 2012

Tekmovanje v avtohtoni lokalni kulinariki slovenskih osnovnih šol

Tekmovanje v avtohtoni lokalni kulinariki slovenskih osnovnih šol

»Domača kuhna pa to«

Relativno majhna dežela Slovenija je kulinarično ena najbogatejših daleč naokoli. Žal pa mi, še posebej pa otroci, njene bogate kulinarične dediščine ne poznamo več. S pomočjo otrok, ki so najbolj učinkovit informator za javnost, predvsem pa za svoje vrstnike, si projekt »Domača kuhna pa to« prizadeva spodbuditi spoznavanje slovenskih jedi, njihove zgodovine, običajev, ko so se pripravljale in zakaj so se pripravljale. S pomočjo nekaterih postopkov, pripomočkov in kostumov želimo skupaj »zavrteti čas nazaj« in obuditi bogato dediščino ter z njo seznaniti čim širšo javnost.

Projekt »domača kuhna pa to« z veseljem podpira tudi Gorenje, ki bo gostitelj enega od področnih tekmovanj, hkrati pa bo prispevalo posebna prenosna indukcijska kuhališča za potrebe tekmovanja. Vsi otroci bodo prejeli tudi posebne predpasnike z napisom »Ko bom velik, bom CHEF!« -  v kuhinji, pa tudi sicer, seveda.

V okviru projekta otroci pripravljajo slovenske jedi, ki so jih kuhali naši predniki, vendar na sodoben način. Glede na pisano paleto okusov slovenskih jedi, različic in načinov priprave, je zaželeno, da skupine izberejo jedi, povezane prav z njihovim koščkom domovanja. Vsaka skupina izbere svojo jed.Vsaka skupina pripravi svoje 3 jedi.

  1. Jed na žlico, ki je lahko zelenjavne, mesne, mlečno – močnate narave ali mešane
  2. Sladica, ki predstavlja vez med zgodovino in sodobnostjo,
  3. Obloženi kruhek po slovensko, posamezna skupina lahko pripravi več sorodnih si različic.

Na omenjeno tekmovanje se je prijavilo 97 skupin, kar pomeni 582 osnovnošolcev, željnih spoznati zgodovino slovenske kulinarike in lokalnih značilnosti le-te. Tekmovalo se bo v osmih slovenskih regijah, kjer bodo otroci pod nadzorom in s pomočjo mentorjev prikazali sovrstnikom in širši javnosti, zgodovinske postopke priprave lokalnih jedi ter z izbranimi pripomočki in garderobo, sovpadajočo času naših prednikov, pričarali vzdušje v času naših babic ter postregli z dobrotami ozkega lokalnega področja.

Osnovni namen tekmovanja je obuditi slovensko kulturo v smeri kulinarike in vseh pripadajočih elementov ter z njimi izobraziti podmladek – osnovnošolce, ki so danes žal nagnjeni k hitri in nekakovostni prehrani in tako slovenske hrane, še posebej njenih izvorov in postopkov priprave, sploh ne poznajo več.

Iz vsake regije bodo izbrali po 3 zmagovalne skupine, ki bodo sodelovale na finalnem tekmovanju. Omenjeno finalno tekmovanje se bo izvedlo v mesecu maju predvidoma v treh slovenskih mestih: Ljubljani, v okviru Bio tržnice, Mariboru, v okviru EPK in s projektom povezanega kulinaričnega projekta ter v Celju, v okviru Turistične vasi.