Arhiv novic

E Hënë, 31. Tetor 2011

Mariborski osnovnošolci zbrali 291 ton odpadne opreme

Mariborski osnovnošolci zbrali 291 ton odpadne opreme

V skupni osveščevalno-zbiralni nagradni akciji družb Gorenje Surovina in Zeos, ki se je od 3. do 28. oktobra 2011, odvijala pod imenom »Ni debate - v Gorenje Surovino dati stare aparate!« in je k zbiranju pozivala mariborske in okoliške osnovne šole ter občane, je 41 osnovnih šol iz Maribora in okolice zbralo kar 291 ton odpadne električne in elektronske opreme, baterij in sijalk. Pri tem so si sodelujoče osnovne šole z vsakim zbranim kosom odpadne opreme prislužile določeno število točk. Po številu zbranih točk je zmagala Osnovna šola Gustava Šiliha Maribor; nagrajeni bodo z novoletnim koncertom izbrane domače glasbene skupine. Posebno priznanje za prizadevnost pa si je prislužila tudi Osnovna šola Duplek, ki je zbrala največjo količino odpadne opreme. 

Zbrali toliko kot zbere vsa Slovenija v 14 dneh

Skupno so učenci z mariborskega območja v samo enem mesecu uspeli zbrati tolikšno količino odpadne opreme, kot jo Zeos kot nacionalna shema za zbiranje in obdelavo odpadne električne in elektronske opreme običajno zbere v 14 dneh na celotnem območju Slovenije. V akciji, katere namen je bil predvsem ozaveščanje najmlajših o pomenu pravilnega ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo tako z vidika varstva okolja kot racionalne rabe naravnih virov, saj je odpadna oprema lahko dragocen vir surovin, je bilo zbranih največ baterij, drobnih aparatov in sijalk.

S približno 1.650 velikimi gospodinjskimi aparati, ki so jih mariborski osnovnošolci s pomočjo staršev, sorodnikov in ostalih občanov zbrali v času akcije, bi lahko napolnili 22 odbojkarskih igrišč, s skoraj 4.000 televizorji in računalniškimi monitorji dve rokometni igrišči, s skoraj 500.000 odpadnimi baterijami, postavljenimi v vrsto, pa bi lahko pokrili eno polovico slovenske obale.

Jure Fišer, direktor podjetja Gorenje Surovina: »Akcija zbiranja odpadne električne in elektronske opreme je izjemno uspela in presegla naša pričakovanja. Skupaj nam je uspelo zbrati skoraj 300 ton različnih odpadkov, kar je skoraj toliko, kot Gorenje Surovina na mesečni ravni zbere na svojih 20 lokacijah skupaj. Med zbrano opremo je bilo skoraj 500.000 odpadnih baterij, 1.650 velikih gospodinjskih aparatov, 12.000 malih gospodinjskih aparatov in 20.000 drobnih aparatov, kot so mobilni telefoni, predvajalne naprave, sušilniki za lase … Učenci in ostali občani so tako omogočili, da bomo odpadne aparate lahko ustrezno obdelali in predelali v sekundarne surovine.«

Emil Šehić, direktor družbe Zeos: »Kakovost odpadne opreme, ki je bila zbrana v sodelovanju z osnovnimi šolami, je takšna, da nam omogoča visoko stopnjo ustrezne obdelave in predelave, saj vitalni deli opreme, ki lahko vsebujejo težke kovine ali ostale okolju in ljudem škodljive materiale, niso bili odstranjeni. Kar 80-90 odstotkov količine namreč lahko z ustrezno predelavo uporabimo v proizvodnji novih izdelkov in tako znatno varčujemo z naravnimi viri, ki so zelo omejeni. Pomembno pa je tudi dejstvo, da s tovrstnimi delovnimi procesi odpiramo delovna mesta. Zeos je ciljno količino zbrane odpadne električne in elektronske opreme za Slovenijo, in sicer štiri kilograme na prebivalca, presegel že leta 2009, vendar ker v Evropski uniji že tečejo aktivnosti za sprejem nove direktive, ki bo predvidoma določila od dvakrat do trikrat višje cilje kot sedaj, bo potrebno v prihodnje še več napora vložiti v ozaveščanje prebivalcev.«