Arhiv novic

E Mërkurë, 5. Tetor 2011, Praga

Ora-Ïto gost oblikovalskega festivala Designblok '11 v Pragi

Ora-Ïto gost oblikovalskega festivala Designblok '11 v Pragi

Gorenje razstavlja v praškem Superstudiu Futurama

Gorenje se v Pragi s svojimi najprestižnejšimi aparati in dizajnskimi linijami predstavlja na mednarodnem festivalu oblikovanja Designblok '11, ki velja za enega največjih oblikovalskih dogodkov na Češkem, na njem pa se letos predstavlja več kot 200 blagovnih znamk, oblikovalskih studiev in oblikovalcev. Gorenje se kot uveljavljena blagovna znamka predstavlja v praškem Superstudiu Futurama z razstavo »Mesto v mestu«, ki so jo zasnovali v Gorenje Design Studiu.

Sama postavitev ulic z belimi kubusi, v katere so umeščeni aparati, posnema videz mesta, kar je tudi tema letošnjega festivala Designblok. Ulice nosijo imena Gorenjevih dizajnskih linij kot Simplicity oziroma imena priznanih oblikovalcev, s katerimi s Gorenju sodelujejo: Pininfarina, Ora-Ïto in Karim Rashid. Poseben gost festivala je bil letos oblikovalec Ora-Ïto, Gorenjeve kolekcije s podpisom tega svetovno priznanega oblikovalca pa med kupci na trgih veljajo za ene najbolj priljubljenih.

Ora-Ïto, še pred nekaj leti ambiciozen mlad oblikovalec z drznimi sanjami, danes zvezda industrijskega oblikovanja, ki slovi po svojem edinstvenem slogu Simplexity, ki pooseblja sožitje kompleksnosti in preprostosti, minimalistične elegance in drznosti, si je v praškem Superstudiu Futurama ogledal Gorenjev razstavni prostor ter se srečal s predstavniki medijev. Ora-Ïto velja za vsestranskega industrijskega oblikovalca, ki se z isto oblikovalsko filozofijo lahko podpiše pod par čevljev z ozko visoko peto, hladilnik ali kuhalno ploščo, je ob tej priložnosti predstavil svojo oblikovalsko filozofijo, o svojem sodelovanju z Gorenjem pa je dejal: »Gorenje vidim kot znamko z zavidljivo tradicijo trajne kakovosti, tako glede izdelave njihovih aparatov kot tudi samega načina dela in vztrajnega iskanja novih oblik, tehnologij in priložnosti na trgih. Prepričan sem, da bo ta znamka, kar zadeva kuhinjo prihodnosti, kmalu postala svetovna referenca,« je ob obisku praškega Designbloka dejal Ora-Ïto o sodelovanju z Gorenjem, s katerim v letu 2012 načrtuje nove izdelke.

Blagovna znamka gospodinjskih aparatov Gorenje je, poleg domače znamke Mora, na češkem trgu prisotna že več desetletij in se po prepoznavnosti uvršča med prve tri blagovne znamke. Nekoliko manj prepoznavno je Gorenje na češkem trgu na področju kuhinjskega pohištva. Da bi povečali prepoznavnost kuhinjskega pohištva in kuhinjskih studiev v lasti Gorenja, so uvedli novo blagovno znamko Kuchyně Gorenje. Suad Hadžić, direktor Gorenja Spol in Gorenja Real pravi: »Naš cilj je izgradnja novih in prenova obstoječih prodajnih mest po konceptu kuhinjskih studiev. V franšiznih kuhinjskih studiih Kuchyně Gorenje poleg Gorenjevih kuhinj prodajamo tudi Gorenjeve gospodinjske aparate. Naš ključni cilj je zgraditi mrežo profesionalnih kuhinjskih studiev, s pomočjo katere bomo povečali prodajo tako kuhinjskega pohištva kot vgradnih gospodinjskih aparatov.” Ora-Ïto je ob svojem obisku v Pragi obiskal tudi popolnoma prenovljen salon Kuchyně Gorenje na sedežu Gorenja v Pragi, kjer se je srečal z novinarji in poslovnimi partnerji Gorenja.

Mednarodni festival oblikovanja Designblok velja za enega največjih oblikovalskih dogodkov na Češkem, ki ga le lani obiskalo več kot 40 tisoč obiskovalcev, letos organizatorji pričakujejo še večji obisk. Najpogostejši obiskovalci festivala Designblok so arhitekti, investitorji, proizvajalci, lastniki raznih studiev in oblikovalci, ki krojijo prihodnost oblikovanja. Designblok je namenjen povezovanju oblikovalcev in proizvajalcev ter pomeni priložnost za predstavitev novih izdelkov, konceptov in idej. V tednu oblikovanja, ki poteka med 4. in 9. oktobrom 2011, si je mogoče ogledati številne razstave in se udeležiti različnih dogodkov na različnih lokacijah; v galerijah v središču Prage ter v Superstudiih Hybernska in Futurama, kjer kot priznana blagovna znamka razstavlja tudi Gorenje.