Arhiv novic

E Premte, 8. Tetor 2010, Velenje

Gorenjev poslovni model servisne mreže nagrajen s srebrnim priznanjem GZS za inovacijo

Gorenje je prejelo srebrno priznanje za inovacije Gospodarske zbornice Slovenije za prenovljen poslovni model servisne mreže v Sloveniji in se tako tudi letos uvrstilo med prejemnike najvišjih državnih nagrad za inovativne dosežke. Je prvo podjetje, ki je bilo nagrajeno za inovativnost organizacijskega sistema.

V Gorenju že več desetletij ponujajo svojim kupcem storitve lastnega servisa. Servisno mrežo so začeli razvijati leta 1962, le 12 let po ustanovitvi podjetja in štiri leta po zagonu proizvodnje prvih gospodinjskih aparatov. Lani so v celoti prenovili model organiziranosti in delovanja servisne mreže in tako med drugim poskrbeli, da so servisne storitve opravljene v krajšem roku, kar je bistvenega pomena za uporabnika.

Prenova modela servisne mreže temelji na spremenjenem konceptu dela 70 strokovno usposobljenih serviserjev, ki so centralno vodeni, s čimer so v Gorenju zagotovili enake čakalne dobe po vseh Sloveniji. Serviserji so se prelevili iz zgolj izvrševalcev nalog v soorganizatorje dela, ki si sami razporejajo urnik obiskov pri strankah in so plačani glede na opravljeno delo. Skupaj z uvedbo enotnega klicnega centra v Velenju, ki sprejema vse reklamacije od ponedeljka do sobote na eni telefonski številki namesto na različnih telefonskih številkah devetih servisnih enot ter z nadgrajenim sistemom logistike rezervnih delov, pa so v Gorenju bistveno skrajšali čas od sprejema reklamacije do odprave servisne težave pri stranki. Vse Gorenjeve servisne enote so namreč opremljene z najpogosteje uporabljenimi rezervnimi deli, s čimer v Gorenju zagotavljajo, da je kar 20 odstotkov vseh servisnih posegov lahko opravljenih na dan, ko klicni center reklamacijo sprejme in obdela. Ostali rezervni deli, ki jih serviserji naročijo pri centralnem skladišču v Velenju do 16. ure, pa so serviserjem dostavljeni že naslednje jutro.

Prenovljen model servisne mreže vključno z razvojem ustreznih informacijskih rešitev je rezultat Gorenjevega lastnega razvoja in dolgoletnih izkušenj, pridobljenih pri nudenju poprodajnih storitev doma in v tujini.

Milan Meža, direktor Gorenja Servis: »Gorenjev prenovljeni model servisne mreže je edinstven v panogi aparatov za dom. Srebrno priznanje za inovacije dokazuje visoko raven inovativnosti modela, številne pohvale s strani strank na terenu in ankete, v katerih več kot 90 odstotkov vprašanih strank pozitivno ocenjuje delo servisa, pa potrjujejo njegovo učinkovitost. Model bomo poskušali prenesti v druge države in tako kupcem in uporabnikom naših izdelkov ponudili tudi na področju servisnih storitev najvišjo raven kakovosti.«