Arhiv novic

E Premte, 8. Tetor 2010, Ljubljana

BIO 22 - Bienale industrijskega oblikovanja odprl svoja vrata

BIO 22 - Bienale industrijskega oblikovanja odprl svoja vrata

Sinoči je v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine v Ljubljani svečano odprl svoja vrata 22. Bienale industrijskega oblikovanja (BIO 22), ki ga Gorenje podpira že vrsto let, s svojimi izdelki pa se na njem pojavlja vse od začetka. Gorenje se je v tokratni izbor razstave uvrstilo z linijo gospodinjskih aparatov Gorenje Simplicity. Poseben pečat pa je Gorenje v sklopu BIO 22 odtisnilo z natečajem za oblikovanje pametnih kuhinjskih dodatkov Gorenje, navdihnjenih s trendom simplicity.

Za Gorenje je bilo vedno pomembno, da se s svojim znanjem, inovacijami in izdelki pojavlja v strokovnih krogih in najširši javnosti, kjer znanja in spoznanja drugih hkrati zaznava in se z njimi oplaja. BIO, ki ga že 46 let odlikuje mednarodni pregled sodobnega oblikovanja, tako vsakič znova pokaže, kam oblikovalska stroka umešča posamezne dosežke in razvojno filozofijo podjetij. Gorenje se je v tokratni izbor razstave uvrstilo z linijo gospodinjskih aparatov Gorenje Simplicity Light, ki je letos prejela že dve ugledni nagradi: območno zlato nagrado GZS za inovacijo ter Plus X Award 2010 za prijazno upravljanje pralnega stroja. Linijo sta oblikovala Lidija Pritržnik in Matevž Popič iz Gorenje Design Studia (GDS).

Izmed 503 prijavljenih del iz 34 držav je komisija po strogih merilih v izbor za razstavo BIO 22 uvrstila zgolj 132 del iz 32 držav, ki predstavljajo reprezentativen nabor sodobnega in inovativnega oblikovanja. Uvrstitev linije Gorenje Simplicity na razstavo BIO 22 tako iz oblikovalskega vidika potrjuje njeno sodobnost in inovativnost, ki jo odseva skozi vrhunsko, minimalistično estetiko in družbeno odgovoren dizajn.

»Ključna inspiracija pri koncipiranju in oblikovanju izdelkov Gorenje Simplicity so bili uporabniki, ki smo jim želeli ponuditi preprosto upravljanje aparatov skozi »simplicity« filozofijo. Z njo uporabniku ponujamo neke vrste družbeno odgovoren dizajn in mu hkrati prepuščamo odločitev,  da izbere in kupi zares le tisto, kar resnično potrebuje - preprosto upravljanje in nabor najpomembnejših funkcionalnosti. In ne množice funkcij, ki jih morda nikoli ne bo uporabljal. Upravljanje aparatov z enim samim gumbom odlikuje premišljen izbor funkcij in lastnosti, do katerih uporabnik dostopa skozi preprosto razumljive grafične ponazoritve. Uporabnik tako npr. pri pečici namesto izbiranja med sistemi pečenja, temperature in časa pečenja, zgolj z enim korakom, s pomočjo grafične ponazoritve jedi na gumbu, izbere želeno jed in pečica že peče,« pravi oblikovalka linije Lidija Pritržnik, kreativna direktorica za področja blagovnih znamk Gorenja v podjetju GDS. »Poleg strokovnih priznanj za odličnost oblikovanja pa je zame najbolj pomembna potrditev, da so linijo več kot odlično sprejeli njeni uporabniki.«

Trend simplicity, ki ga je Gorenje leta 2009 uvedlo z linijo izdelkov Gorenje Simplicity, je odgovor na številne raziskave strokovnjakov po svetu, ki že nekaj let zaznavajo spremembo življenjskega sloga in željo po bolj preprostem, a izpolnjenem življenju. Mnogi po svetu se zavestno odločajo za preprostejše življenje. S takšno odločitvijo izberejo življenjski slog z manj izbir in manj odločanja – a hkrati več uživanja, več življenja. Marsikdo meni, da s tem zmanjšujejo kakovost življenja, toda bistvena pridobitev je več časa za tisto, kar jih res veseli. Linija aparatov Simplicity iz Gorenja omogoča več časa, manj odločanja in manj zapletenih izbir, z vrhunsko tehnologijo, ki zagotavlja preprosto uporabo.

Razstava BIO 22 bo na ogled vse do 7. novembra 2010, od torka do nedelje med 10. in 18. uro, ob četrtkih do 21. ure. Vsak četrtek ob 18. uri in vsako nedeljo ob 15. uri bo ogled možen ob javnem vodenju, vsako soboto med 15. in 17. uro pa bo skozi poglobljene razlage celotne zgodbe posameznih razstavljenih izdelkov na BIO 22 le-te možno še bolje spoznati. Ogled priporočamo tudi družinam z otroki, saj je program še posebej prijazen do otrok, vsako nedeljo med 11. in 15. uro namreč ponuja ustvarjalno delavnice za otroke, vsak četrtek ob 19. uri pa si boste lahko ogledali tudi dokumentarne filme o oblikovanju.