Arhiv novic

E Martë, 26. Tetor 2010, Velenje

Čist stroj za zares čisto perilo

Samočistilni program Gorenje SterilTub

Pranje perila pri nižjih temperaturah, z neagresivnimi pralnimi sredstvi je okolju prijazno, a prinaša tudi določene slabosti. Takšne okoliščine predstavljajo odlično klimo za razvoj bakterij, ki se zaradi ostankov praška in umazanije zadržujejo v kadi pralnega stroja. Zaradi tega perilo, ki je sicer normalno oprano in posušeno, ob prvem stiku z vlago prične oddajati neprijeten vonj. Pojavi se občutek, da perilo ni dobro oprano in le redko kdo bi pomislil, da pravi razlog tiči v bakterijah.

V izogib tovrstnim težavam so Gorenjevi strokovnjaki razvili poseben samočistilni program SterilTub, ki deluje nad 70 oC in poskrbi za popolno higieno notranjosti vašega pralnega stroja. Kajti perilo je ustrezno negovano le, če je zares čista tudi notranjost stroja. Samočistilni program SterilTub v Gorenjevih pralnih strojih se samodejno aktivira, potem ko ste na gumbu za programiranje izbrali program Bombaž 95 oC, brez predpranja ali Bombaž 80 oC (pri modelu Simplicity), in pritisnete na tipko, označeno s simbolom za samočistilni program.

Program traja dobro uro in pol, ob praznem bobnu na visoki temperature. Večja količina vroče vode, ob dvakrat hitrejšem vrtenju bobna kot pri običajnem pranju, doseže tudi najvišje točke kadi in učinkovito uniči bakterije, ki se tam zadržujejo. Na ta način bo vaše perilo, tudi ob priporočeni uporabi pranja pri nižjih temperaturah in z okolju prijaznejšimi pralnimi sredstvi, najučinkoviteje negovano. Predvsem pa ne bo več neprijetnega vonja!

Kako program SterilTub deluje

Pralni stroj najprej izčrpa vse ostanke vode iz kadi ter z nekaj varnostnimi obrati bobna preveri, če je boben res prazen. V primeru, da zazna perilo v bobnu, se program takoj izklopi. Nato stroj načrpa vodo in jo segreje nad 70 oC (80 oz. 90 oC). Z višjimi obrati vrtenja kot pri normalnem pranju doseže, da voda pljuska tudi v zgornji del kadi, poskrbi pa tudi, da se voda vmes dogreva in je več kot 35 minut nad 70 oC, kar bakterijam onemogoča preživetje. Učinek lahko še izboljšamo, če dodamo manjšo količino pralnega sredstva. Postopek lahko ponovimo enkrat mesečno.

Kaj storiti, če vaš pralni stroj nima posebne funkcije SterilTub

Eden od načinov, da omilite neprijeten vonj perila, je, da belo perilo enkrat do dvakrat mesečno operete na 95 oC, ob polovičnem polnjenju, in tako preženete bakterije iz notranjosti pralnega stroja. V kolikor imate že malce starejši pralni stroj, pa vsekakor velja razmisliti o nadomestnem nakupu. Ne samo zaradi zelo uporabne nove funkcije SterilTub, ki nam omogoča udobno in varčno pranje pri nizkih temperaturah in z neagresivnimi pralnimi sredstvi brez fosfatov. Modeli nove generacije pralnih strojev so tudi sicer tehnično veliko bolj dovršeni in temeljijo na inovativnih funkcijah, ki samodejno optimirajo proces pranja in tako zagotavljajo znatne prihranke pri porabi vode, električne energije in časa.