Arhiv novic

E Martë, 25. Gusht 2009, Velenje

Gorenje Illumina White. Bela krotilka barvnih pixlov

Tako tanka, da zastane dih. Tako bela, da spregovorijo barve.

V Gorenju so uspešni seriji televizorjev LCD Illumina dodali štiri nove modele. Tokrat so se oblikovalci odločili za elegantno belo barvo, zaradi česar se novi televizorji še bolje prilegajo v večini sodobno opremljenih dnevnih sob. Izbiramo lahko med modeli s 106, 94, 82 in 66 centimetrskimi zasloni. Najmanjši model v seriji Illumina White s Full HD tehnologijo LCD 26SIP855 SWFHD se z debelino komaj 34 milimetrov uvršča med najtanjše televizorje LCD na tržišču, hkrati pa je edini LCD Slim model Full HD na slovenskem trgu.

Sodobni televizorji LCD postajajo čedalje tanjši, in to ne samo zaradi prostorske  ekonomičnosti, ampak predvsem zato, ker so tanjši televizorji videti precej elegantnejši - še posebno, če so kot slika obešeni na steno. Najnovejši modeli so tako tanki, da vam ob pogledu nanje zastane dih, v imenitni beli izvedbi pa še bolj intenzivno kot pri ostalih modelih spregovorijo barve ter jasna in čista slika. Gorenje Illumina White je prava krotilka barvnih pixlov.

Polna visoka ločljivost

Novih Gorenjevih televizorjev Illumina White ne odlikuje samo dovršena oblika, ampak se lahko tudi po tehničnih lastnostih enakovredno kosajo s televizorji najbolj znanih svetovnih znamk. Večji trije modeli imajo zaslon s polno visoko ločljivostjo (Full HD - 1920 x 1080 pik), najmanjši, 68 centimetrski, pa še malce večjo (1920 x 1200 pik), zaradi česar se odlično znajde tudi v vlogi velikega računalniškega monitorja.

Z vsemi štirimi boste torej lahko uživali v televiziji visoke ločljivosti in videli vsako najmanjšo podrobnost v filmih s plošč blu-ray. Vsi so opremljeni s po kar štirimi vhodi HDMI, kar pomeni, da zlepa ne bo zmanjkalo prostora za priklop predvajalnikov, snemalnikov, igralnikov in drugih naprav. Na vse nove modele lahko z lahkoto priključite tudi katerikoli osebni računalnik.

Po zaslugi tehnologije HD PhotoVision se televizorji Illumina White odlično izkažejo tudi pri prikazovanju digitalnih fotografij, za povrhu pa imajo vgrajen še vmesnik USB, kar omogoča preprost priklop digitalnega fotoaparata ali pomnilniške ključka, na katerem imate shranjene fotografije ali glasbene posnetke.

Varčnost

Energetska varčnost je čedalje pomembnejša lastnost vsake nove naprave. Marsikateri televizor tudi v stanju pripravljenosti (stand-by) porabi kar 5 do 10 vatov na uro. V Gorenjeve televizorje Illumina White je vgrajena varčevalna tehnologijaPowerSave, ki poskrbi, da v stanju pripravljenosti porabijo manj kot 0,15 vata na uro in tako prispevajo svoj delež pri varovanju našega okolja – in navsezadnje družinskega proračuna.

Digitalna televizija

V Sloveniji bodo predvidoma že konec naslednjega leta izklopili analogne televizijske oddajnike, a to uporabnikov novih Gorenjevih televizorjev ne bo prizadelo. Trije večji modeli serije Illumina White imajo namreč vgrajen tudi digitalni sprejemnik DVB-T s tehnologijo MPEG-4. Z njimi vas torej preklop na digitalno oddajanje ne bo presenetil, za povrhu pa lahko z njimi že sedaj začnete uživati prednosti digitalne televizije, saj je digitalen sprejem z individualno anteno že sedaj mogoč po skoraj vse Sloveniji, ponekod celo v visoki ločljivosti.

Slika v sliki

Televizorji Illumina White so opremljeni s tehnologijo Inside Out, ki poleg klasične slike v sliki (PIP) omogoča tudi prikaz slike ob sliki (PAP), pri kateri je zaslon razdeljen na dva enaka dela in v vsakem gledamo drug program, ali pa televizijski program in teletekst. In ko smo že ravno pri teletekstu, omenimo, da imajo novi modeli vgrajeno tehnologijo Textreme s pomnilnikom za do 1000 strani teleteksta, zaradi česar je dostop do poljubne strani skoraj trenuten.

Speed stream 100 Hz

Največji in najzmogljivejšega od štirih novih modelov je za povrhu opremljen tudi z 100 herčno tehnologijo, ki podvoji število prikazanih sličic s 50 na 100 v sekundi. Za dosego kar se da gladko tekoče slike seveda ni dovolj zgolj podvojiti števila slik, zato tehnologija Speed stream z zmogljivim procesorjem sproti analizira zaporedne sličice, na njih zazna premikajoče se dele (na primer teniško žogico), predvidi smer gibanja in dodatne vmesne sličice ustvari tako, da je gibanje videti kar se da naravno.

Modeli iz serije Gorenje Illumina White:

  • LCD 42SIP855 WFHDI - 100  106 cm
  • LCD 37SIP855 WFHDI  94 cm
  • LCD 32SIP855 WFHDI  82 cm
  • LCD 26SIP855 SWFHD  66 cm