Arhiv novic

E Premte, 5. Qershor 2009, Velenje

Prijetna svežina doma

Klimatske naprave razreda A

Poudarek na porabi energije, tihosti delovanja in inverterski tehnologiji

Gorenje predstavlja novo generacijo klimatskih naprav, ki se lahko pohvalijo z energijskim razredom A in občutno tišjim delovanjem. Tako v klasični kot inverterski tehnologiji jih odlikuje tiho in ekonomično delovanje ter elektronsko upravljanje, z možnostjo samodejnega preklapljanja med ogrevanjem in hlajenjem. Opremljene so s funkcijami za nočno in turbo delovanje, LED zaslon na klimatski napravi pa omogoča dober pregled nad nastavitvami delovanja.

Številni dodatni filtri iz zraka učinkovito odstranjujejo vonjave, drobne prašne in alergene delce ter bakterije in tako poskrbijo, da bo zrak v prostoru vedno svež, čist in predvsem zdravju prijazen. 
Zadnja poletja so bila vroča, vročina in povečana vlaga v zraku pa nista le neprijetni, ampak tudi zelo nezdravi, zato je dobra klimatska naprava lahko prava rešitev. 

Energijski razred A

Uvrstitev aparata v energijski razred A pomeni visoko energijsko učinkovitost aparata, saj z nizko porabo energije dosega vrhunske rezultate. Razmerje EER/COP prikaže razmerje vložene električne energije in dobljene grelne ali hladilne moči. Višji koeficient pomeni večjo energijsko učinkovitost in s tem tudi uvrstitev v višji energijski razred. Koeficient EER višji od 3,20 in koeficient COP višji od 3,60 pomenijo uvrstitev v energetski razred A.

Pomembna je kakovostna in pravilna namestitev

Za kakovostno klimatiziranje je treba izbrati ustrezno izvedbo in moč klimatske naprave. Za dobro delovanje je zelo pomembna kakovostna namestitev klimatske naprave in odvod kondenzata. Pri izbiri klimatske naprave je priporočljivo upoštevati tudi lego prostorov glede na smer gibanja sonca, toploto, ki jo prepuščajo stene, velikost oken, pa tudi notranje vire toplote (računalniki in drugi aparati, razsvetljava in ljudje).

Pri stenski klimatski napravi naj bo notranja enota nameščena tako, da ne bo pihalo neposredno v ljudi v prostoru. Zunanjo enoto pa, če stenujete v bloku, najpreprosteje namestite na balkon, pod okno, na streho ali podstrešje. V stanovanjski hiši imate več možnosti za namestitev zunanje enote, v kolikor pa gre za stavbo, ki je pod spomeniškim varstvom, se posvetujte s pristojnim organom. Vsekakor zunanjo enoto namestite tako, da bo čim manj kazila podobo stavbe.

Varčnejša in tišja inverterska tehnologija, ki tudi greje

Inverterska tehnologija skozi poseben način regulacije moči kompresorja zagotavlja manjše vrednostne oscilacije okrog nastavljene vrednosti želene temperature v primerjavi s klasičnimi klimatskimi napravami. Temu primerna je tudi poraba električne energije in zagotovljena enakomernejša vrednost nastavljene temperature v prostoru. Prihranki energije so tudi do 30-odstotni. Zaradi možnosti povečanja vrtljajev kompresorja in s tem tudi moči naprave se za približno 30 % poveča tudi učinkovitost gretja.

Tako imamo tudi pri precej nizkih zunanjih temperaturah še vedno dovolj grelne moči. Sama naprava pa lahko deluje pri zunanjih temperaturah do -15 °C. Omenimo še zmanjšanje hrupa: klimatska naprava samo ob vklopu (dokler ne doseže nastavljene temperature) deluje s polno močjo, kasneje, ko to temperaturo samo vzdržuje, pa deluje skoraj neslišno.

Vse stenske inverterske klimatske naprave imajo standardno vgrajen ionizator in aktivni elektrostatični filter za večjo kakovost zraka v prostoru.

Inverterske klime nam torej omogočajo tudi čisto zadovoljivo ogrevanje prostorov v prehodnih obdobjih. Tako se obratovalni čas klime podaljša takorekoč na tri četrtine leta, saj jo ali za hlajenje ali ogrevanje lahko uporabljamo vse od marca do novembra. Dodajmo še, da za svoje delovanje porabijo od dva- do trikrat manj energije kot električni grelniki enake moči. Poleg tega zmanjšujejo vlažnost zraka in s tem preprečujejo nastajanje sopare, zidne plesni in rjavenje kovin, z vgrajenimi filtri pa zrak tudi čistijo.