Arhiv novic

E Hënë, 20. Prill 2009, Ljubljana, Postojna

Zbrali kar 101.059 kg odpadne električne in elektronske opreme

Zbrali kar 101.059 kg odpadne električne in elektronske opreme

Februarja in marca je Gorenjevo hčerinsko podjetje ZEOS v sodelovanju z nacionalno koordinacijo Eko šol v 56 osnovnih šolah, štirih vrtcih in štirih srednjih šolah izvedlo zbiralno akcijo »Aparat ni za vsak odpad!«. V akciji je sodelovalo približno 23.000 otrok in mladostnikov, ki so zbrali kar 101.059 kg odpadne električne in elektronske opreme.

Učenci so v dvomesečnem obdobju zbrali 4,25 kg odpadne električne in elektronske opreme na osebo in tako presegli količino predvideno za Slovenije s strani Evropske unije, ki znaša 4 kg na osebo. Med zbrano opremo so bili tako veliki gospodinjski aparati kot tudi manjše naprave (elektronske igrače, brivnike, fene, mobilne telefone,…) ter računalniški monitorji in televizijski sprejemniki.

18. aprila je v Postojni potekal zaključek akcije, na katerem so učenci iz kosov odpadne električne in elektronske opreme sestavili kreativne instalacije. Tako so zmagovalci prve Zeosove akcije v letošnjem letu, otroci iz Podružnične šole Prihova, ki so zbrali 191,43 kg odpadne opreme na osebo, iz tipkovnic in računalniškega vezja uredili računalniško sobo.

Emil Šehič, direktor Zeosa: »Z rezultati akcije, katere glavni namen je bil, dvigniti nivo osveščenosti med mladimi glede pravilnega ravnanja s tovrstno opremo, smo v podjetju zelo zadovoljni, saj dokazujejo, da je cilj akcije bil dosežen

Zeos bo s podobnimi akcijami nadaljeval tudi v prihodnje, doslej pa je v njih sodelovalo že 71 šol iz vse Slovenije.