Arhiv novic

E Shtunë, 5. Korrik 2008, Velenje

Humanitarnemu društvu Marjetica podarili pralni stroj

V Gorenju so se odzvali na povabilo k sodelovanju v televizijski oddaji z dobrodelno noto Ujemi sanje na TV Pika, v katerih ekipa skupaj z gosti izpolnjuje želje, predvsem pa potrebe, ki jih zaznajo med ljudmi na različnih koncih Slovenije. Ob obisku Kočevja se je ekipa oddaje tako srečala s Humanitarnim društvom Marjetica, ki pomaga mnogim socialno ogroženim družinam preživeti iz meseca v mesec. V želji, da bi jim olajšali delo ter posredno pomagali njihovim varovancem, so jim v Gorenju podarili pralni stroj. 

Humanitarno društvo Marjetica s sedežem v Kočevju deluje od lanskega oktobra po vsej Sloveniji in poskuša z različnimi akcijami pomagati kar največjemu številu otrok in družin, ki se nanj obračajo s prošnjami za pomoč. V društvu opozarjajo, da je po Sloveniji mnogo otrok, družin in posameznikov, ki živijo v pomanjkanju, število pomoči potrebnih pa vsak dan še raste.
Kot je v finalni oddaji Ujemi sanje ob prejemu Gorenjeve donacije povedala predsednica društva Marjetica Marta Pust, so potrebe po hrani, obleki, šolskih potrebščinah in drugih izdelkih vse večje, zato so akcije, kakršno je skozi oddajo Ujemi sanje zasnovala TV Pika, zelo dobrodošle. Ob tej priložnosti je še dodala: »Zahvaljujemo se Gorenju za podarjeni pralni stroj. S tem so nam zelo olajšali delo v društvu in želimo si, da bi bilo takšnih podjetij, ki jim humanitarnost ni tuja, še več. Verjamemo, da gremo lahko le z roko v roki naprej. Iskrena hvala, da niste pozabili na nas in na naše pomoči potrebne otroke, družine in posameznike.«

V društvu Marjetica trenutno delujejo štirje prostovoljci, ki bodo v kratkem začeli pripravljati tudi svetovalne delavnice, dnevno pa se soočajo s problemi, kot je oprati veliko količine oblek in perila, namenjenih socialno ogroženim družinam. »So trenutki in stiske, v katerih ljudje potrebujejo topel stisk roke, razumevajoč pogled, besede tolažbe. Se pa v Gorenju zavedamo, da so seveda tudi čisto konkretne potrebe, v katerih lahko z našimi aparati izdatno pomagamo. Ker je treba v varnem zavetju Marjetice darovana oblačila velikokrat tudi oprati, smo se odločili, da podarimo pralni stroj, s katerim bo to delo lažje in hitreje opravljeno,« je ob predaji darilnega bona izjavila predstavnica Gorenja Greta Kokot Rajkovič, ki je še dodala, da se v Gorenju velikokrat odzovejo na podobne akcije oziroma na čisto konkretne prošnje za pomoč. Še posebej v primerih naravnih katastrof, kot so požari, potresi ali poplave, ki so tudi pri nas vse pogostejše.

Kot družbeno odgovorno podjetje pa je Gorenje večkrat tudi samo pobudnik humanitarnih projektov. Omenimo naj dobrodelne dražbe prestižnih hladilnikov, ki so jih v Gorenju ustvarili v sodelovanju z blagovno znamko Swarovski ter akcijo, ki pravkar poteka v sodelovanju z mednarodnim združenjem za boj proti raku dojk Europa Donna (The European Breast Cancer Coalition; www.cancerworld.org). Doslej sta bili izvedeni že dve dobrodelni dražbi v sodelovanju s slovensko in hrvaško organizacijo Europa Donna, na katerih so dražili posebej za to priložnost izdelan hladilnik Old Timer, okrašen z zlato pentljo, izdelano v Zlatarni Celje. Zbrana sredstva so bila v celoti namenjena za nakup in posodobitev medicinske opreme za zgodnejše odkrivanje raka v posameznih bolnišnicah. Za jesen so predvidene še tri dobrodelne dražbe rožnatega hladilnika, in sicer v Londonu, Splitu in Sarajevu.

Poleg Gorenjeve donacije je Humanitarno društvo Marjetica v tokratni akciji prejelo tudi darila nekaterih drugih donatorjev, seveda pa jim bo dobrodošla vsaka pomoč. Prispevke zbira na računu 56 9067 20000 470608 - sklic pomoč domačim otrokom. O prevzemu kakršnegakoli blaga pa se lahko dogovorite na telefonski številki 041 494 691.