Arhiv novic

E Premte, 13. Qershor 2008, Ljubljana

Na prvem slovenskem tednu mode tudi Gorenje

Letos smo po letih nestrpnega pričakovanja tudi v Sloveniji dobili prvi pravi teden mode, BMW Art&Fashion Week. Pretekli teden, od 9. do 11. junija, se je na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču predstavila vrsta slovenskih in tujih modnih ustvarjalcev. Med njimi je bil tudi studio Oktober, ki je med drugim razstavil kolekcijo oblačil za dom in dodatkov, ustvarjenih v sodelovanju z Gorenjem.

V okviru tridnevnega dogodka je bila tako posebne pozornosti deležna zanimiva razstava, ki je dokazala, kako popolno je lahko bivanje mode in kulinarike. Na njej sta Gorenje in studio Oktober predstavila izdelke, ki sta jih pripravila v skupnem sodelovanju od leta 2006 do danes. To sožitje med Gorenjem in studiom Oktober se je rodilo iz istega poslanstva in ideje obeh partnerjev: izdelovati produkte s poudarkom na dizajnu, skrbno izbranimi materiali in vrhunsko izdelavo. Skupaj so ustvarili dodatke in kose oblačil, ki po vsem svetu, ne le v Sloveniji žanjejo uspehe. Prvi produkt kuhinjske mode, ki so ga razvili, je bil predpasnik za linijo Gorenje Pininfarina. Temelji na pliseju, ki je ostal izhodišče za modno-kulinarično sodelovanje, ki je sledilo. Kakor aparati Gorenje, ki  združujejo presenetljive kombinacije materialov in vrhunsko tehnologijo, tudi  Oktober v izhodišču oblikovanja uporablja nasprotja; materiali-linije-kroji.

Rezultat teh nasprotij se je zrcalil tudi v razstavljenih produktih: predpasnik, ki je lahko večerna obleka, torbica z lučko, majica, katere vsebina se razkrije šele ob izpostavljenosti temperaturi telesa in je bila ustvarjena ob predstavitvi linije Gorenje Ora-ïto, plisirana nakupovalna vrečka, plisirani kuharski zvezek. Vsi produkti so bili izdelani v zelo omejenih, ekskluzivnih serijah, poseben poudarek pa je bil vselej namenjen embalaži, ki jo je oblikoval Jan Jagodič iz oblikovalskega studia Kabinet01.

Zaključek s podelitvijo nagrad

Tridnevni dogodek je dokazal, da je Slovenija zrela za modni dogodek takšnega formata, kot je teden mode. Že prvi večer, ko so se predstavili oblikovalci Zoran Garevski, Almira Sadar, tandem JSP ter Wolfova 5, so prizorišče napolnili vabljeni gosti iz poslovnega sveta in estrade, večeru pa je piko na i postavila razstava unikatnih torbic Marjete Grošelj. Drugi dan je predstavil nove slovenske modne talente (Insolent – futue stars), modne revije Nataše Peršuh, Cliché, Akulture, R Exclusive by Rašica, Oktober ter razstavi uspešne slovenske oblikovalke Lare Bohinc in sodelovanja Oktobra z Gorenjem, dan pa se je zaključil na Oktober Gorenje After Party. Vrhunec je teden mode doživel tretji dan z razglasitvijo prestižnih nagrad za stil, ki jih tradicionalno podeljuje revija Modna Jana. Prejeli so jih Pevka Lara B (za glasbeni stil), voditelj Dražen Dragojevič (za TV-stil), lastnik restavracije Cubo v Ljubljani Boštjan Trstenjak (v kategoriji Več kot interier), s svojim osebnim slogom pa sta žirijo prepričala kreativni direktor agencije Pristop Aljoša Bagola in svetovno znana stilistka Špela Lenarčič. Večer je nadgradila predstavitev znanih modnih imen, med drugim Vodeba, Urša Drofenik in Amarie, podelili pa so tudi nagrade nekaterim ustvarjalcem: zvezdi Fashion&Art Weeka sta postala mlada oblikovalka Ana Jelinič in Zoran Garevski, častno priznanje The One&Only  je prejela oblikovalka torbic Marjeta Grošelj, fotografski natečaj Fashion&Art Award  pa je zmago prinesel fotografu Gašperju Domjanu.